Minkels lanceert ROI-calculatietool voor weloverwogen investeringen

Minkels - wereldwijd leverancier van datacenterinfrastructuur - heeft recent een whitepaper uitgebracht over  de ROI van investeringen in aisle containment. In deze whitepaper geeft Niek van der Pas, Lead Data Centre Expert bij Minkels, zijn visie op de parameters die bepalend zijn voor een kosten-batenanalyse van aisle containment – zodat klanten een weloverwogen investeringsbesluit kunnen nemen ten aanzien van aisle containment.

Door het gebruik van aisle containment infrastructuur kan er naar schatting 30% tot 40% op energie worden bespaard. Hoewel dit aanzienlijke kostenbesparingen met zich meebrengt, hangen de exacte besparingen en de ROI af van diverse datacenterparameters en configuratiedetails. Om klanten te helpen bij het beoordelen van de eigen situatie, heeft Minkels een whitepaper opgesteld met daarin de ins en outs van de onlangs ontwikkelde ROI-berekeningstool voor investeringen in aisle containment.

Echthetty_HR-1320

Behalve algemene interessante informatie over belastingvoordelen – die de investeringen in energie-efficiënte datacenterinfrastructuur kunnen bevorderen – bevat deze whitepaper ook een omschrijving van alle parameters die de ROI van een investering in aisle containment bepalen. Niek van der Pas, Lead Data Centre Expert bij Minkels, gaat in op deze parameters en geeft klanten professioneel advies voor hun eigen ROI-berekeningen. Deze parameters zijn onder meer:

  • Kosten van aisle containment
  • Verwachte rackbelasting
  • Koelsysteem + ventilatiesnelheden
  • Klimaatomstandigheden
  • Luchtstroomoptimalisatie
  • Delta T-waarde
  • Serverinstellingen + aanvoertemperaturen

Bij de ROI-calcultatietool van Minkels wordt grote nadruk gelegd op het koelsegment. Het koelsegment van de calculatietool houdt rekening met alle details van de belangrijkste energieverbruikers in de koelketen van het datacenter, zoals de ventilatoren van de dry cooler aan de buitenkant, de pomp die de dry cooler voedt, de compressor en de HVAC-ventilatoren aan de binnenkant. Ook het soort koeling is belangrijk voor het bepalen van de ROI.

Hoewel vrije koeling in combinatie met aisle containment infrastructuur waarschijnlijk de grootste energiebesparingen oplevert, kunnen er in bepaalde situaties ook andere soorten koelsystemen worden geïmplementeerd. De ROI-berekeningstool houdt hier rekening mee en biedt ook de optie om diverse modusinstellingen in te voeren voor een vrij koelingssysteem dat al wordt gebruikt. Luchtstroomoptimalisatiecijfers, Delta T-waarden, serverinstellingen en aanvoertemperaturen maken de benodigde inzichten in ROI-data compleet. De exacte besparingen en ROI bij een aisle containment investering hangen ook af van de klimaatomstandigheden.

Case study Atos

Om te laten zien hoe een gerichte analyse van de juiste parameters kan leiden tot een duidelijke en onderbouwde ROI-calculatie heeft Minkels een klantcase bijgevoegd van Atos waarin de meerwaarde van deze tool wordt aangetoond. De casus bevat een testconfiguratie in een van de belangrijkste datacenters van Atos in Nederland. In dit datacenter heeft Atos (een deel van) zijn wereldwijd beschikbare Canopy Cloud ondergebracht, samen met andere IT-infrastructuur. Voor de IT-infrastructuur van Atos worden zowel Next Generation Cold Corridors als Free Standing Cold Corridors van Minkels gebruikt.

Omdat deze testconfiguratie is opgezet in een datacenteromgeving die al energie-efficiënt was – met zeer zuinige koelsystemen en voedingen – is dit het bewijs dat de aisle containment oplossingen van Minkels ook uitstekend passen bij ‘de laatste meters’ om datacenters energie-efficiënter te maken. In dit voorbeeld van een aisle containmentconfiguratie, heeft Atos zijnpPUE voor koeling omlaag gebracht van 1,4 naar 1,25 – met nog ruimte voor verdere verbetering. Dit resultaat kan volledig worden toegeschreven aan de implementatie van Minkels Cold Corridors, met slechts een paar kleine aanpassingen aan de instellingen van het koelsysteem.

ROI-berekeningstool

Omdat er wel doorgewinterde datacenterexpertise nodig is om de ROI-berekeningstool van Minkels goed te kunnen gebruiken, is dit ROI-hulpmiddel alleen verkrijgbaar in combinatie met het technisch advies van Minkels. Meer weten over de mogelijkheden? Stuur dan een e-mail naar info@minkels.com. Of vraag de whitepaper aan via: www.minkels.com/whitepaper.

Niek-foto-2-300x300 De schrijver van de whitepaper - Niek van der Pas - heeft bijgedragen aan de EU Code of Conduct, een Europabrede richtlijn met ‘best practices’ voor een energie-efficiënte datacenterontwikkeling. Ook is hij actief in ISO/IEC JTC 1/SC39 “Sustainability for and by Information Technology”, waar de nieuwe standaard voor Power Usage Effectiviness (PUE) tot stand is gekomen. Als vertegenwoordiger van de NEN – het Nederlandse normalisatie-instituut – heeft de Europese norm voor Datacenters (EN 50600) zijn volle aandacht. Onlangs is hij voorzitter geworden van de Nederlandse normcommissie NEN 381039 'Computerruimten en datacenters'.