Energiebesparing: ‘We gaan de goede kant op’

Tijdens DCD Converged (Londen, 19 november) gaf de Data Centre Alliance een overzicht van de ontwikkelingen rond European Code of Conduct for Energy Efficiency in Data Centres (EUCOC). Frank verhagen van Certios was hierbij aanwezig. Algehele conclusie: het gaat de goede kant op.

De European Code of Conduct for Energy Efficiency in Data Centres (EUCOC) gaat over datacenters en energie-efficiëntie. Met de toenemende vraag naar datacenters neemt ook de belasting op het milieu toe. Er wordt veel energie verbruikt in datacenters en niet iedereen maakt zich daar evenveel zorgen over.

Geen kennis of aandacht

Dat hier verschillend tegen aan wordt gekeken, laat zich op zich goed verklaren:

  • Geen kennis: Het ontbreekt aan kennis omtrent het verbruik en dus is men zich er ook niet bewust van
  • Geen zicht. Men heeft weinig interesse in het energieverbruik van het datacenter, omdat deze zich buiten het zichtveld van de organisatie bevindt (denk aan hosting, cloud en co-locatie)
  • Geen aandacht. Het management stuurt niet op energie-efficiëntie
  • Niet meten. Men is onwetend doordat het verbruik niet of nauwelijks wordt gemeten

Europese projecten

De Europese Commissie maakt zich sinds 2008 wél zorgen over het energieverbruik van datacenters. Een aantal EU-projecten waaraan wij als Certios zelf aan hebben deelgenomen of nog steeds in participeren illustreren dat:

  • PEDCA is een inventarisatie van de datacenter-ontwikkelingen in Europa, waaruit een serie plannen uit is voortgekomen, die nu worden uitgevoerd. Dit project werd eind 2014 afgesloten.
  • EURECA is een project met als doel om de inkoop van datacenter-diensten en -producten door de publieke sector te verbeteren als het gaat om energie-efficiëntie en milieubelasting. Dit project is in maart 2015 gestart.

Investeren

Europa wil investeren in het verbeteren van de energie-efficiëntie van de Europese datacenters. Bovendien is men bereid investeringen te doen om de datacenterindustrie als geheel te stimuleren.

Goede kant

Tijdens Datacenter Dynamics Connect in Londen gaf Data Centre Alliance als partij die een hoofdrol speelt bij de European Code of Conduct for Energy Efficiency in Data Centres een overzicht van de stand van zaken op dit terrein. Deze update werd verzorgd ind e vorm van presentaties door een panel van betrokkenen. Het panel wordt geleid door Paolo Bertoldi, van de JRC/EU.

Algehele conclusie na alle presentaties: het gaat de goede kant op. Als we kijken naar de groei van het gebruik van de verschillende manieren waarop wij op afstand onze data bewerken en opslaan (datacenters, cloud), dan zien we dat ondanks de groei van de datastromen en de dataopslag de hoeveelheid hiervoor benodigde energie in absolute zin weliswaar toeneemt, maar relatief gezien juist afneemt. Ondanks dat er veel gesproken wordt over een enorme toename van het energieverbruik in datacenters is dat dus slechts ten dele waar. Het energieverbruik neemt weliswaar licht toe, maar we moeten daarbij niet vergeten dat het datacentergebruik een enorme groei doormaakt. We zijn dus in staat om (veel) méér te doen met een kWh.

Meer IT per kWh

Dat heeft met een ontwikkelingen te maken:

  • IT-hardware wordt steeds energiezuiniger
  • Virtualisatie van software leidt tot effectiever gebruik van hardware-capaciteit
  • Het retrofitten ofwel renoveren van oudere datacenters en een energie-efficiëntere wijze van koeling
  • Datacenterconsolidatie
  • Het uitbesteden van de eigen datacenters aan specialisten (hosting, co-locatie, cloud)

Van klein naar groot

We gaan meer en meer van veel kleine ruimtes die beheerd worden door organisaties voor wie een datacenter niet tot de kernactiviteit behoord, naar grotere en efficiëntere gespecialiseerde datacenters. Wanneer we kijken naar het doorvoeren van voor de hand liggende verbeteringen, is het uitvoeren van dergelijke verbeteringen nog niet voor iedereen weggelegd. Vaak met als achtergrond een gebrek aan kennis, angst voor verstoringen of misvattingen over het rendement op de kosten die met dergelijke veranderingen gepaard gaan. Hoe dan ook, met de komst van de nieuwste EUCOC in de eerste week van januari 2016 wordt het opnieuw makkelijker om verbeteringen in het datacenter - ook in-huis varianten - door te voeren.

Participeren

Hoe gaat het eigenlijk in z’n werk om een participant te worden van de EUCOC? Allereerst zou iedere datacenter-gebruiker van zijn datacenter-leverancier moeten eisen dat deze participant wordt van de EUCOC. Op dit moment zijn er 110 zogeheten ‘participants’ die rond 300 datacenters representeren.

Afgezien van tijd om EUCOC-participant te worden, beschrijft een datacenter-eigenaar de huidige situatie, geeft aan welke verbetermogelijkheden er zijn en benut zullen worden en wanneer men verwacht deze te hebben gerealiseerd. Dat doet de organisatie ieder jaar weer. EUCOC kijkt naar de twee zaken die de PUE bepalen: de energie die het datacenter als geheel nodig heeft ten opzichte van de IT-energie die de computersystemen nodig hebben. De gemiddelde PUE van de participants ligt momenteel tussen 1,7 en 1,8. Die waarde zal de komende tijd verder omlaag gaan, mede door de verbeteringen aangegeven in de EUCOC. Het is de verwachting dat met het volledig toepassen van best practises van EUCOC een PUE van 1,2 mogelijk is (zie figuur 1).

Afbeelding 1 PUE van 1,8 naar 1,2

 Speculatie

Er is veel speculatie waarom de EUCOC nog betrekkelijk weinig participants heeft. Is het omdat men bang is om informatie te delen met Europa? Dat valt nog te bezien. Belangrijke partijen als IBM, InterXion, Telecity en Microsoft hebben zich geregistreerd en hebben zich daarmee gecommitteerd. Het vermoeden is ook dat veel datacenters de best practises weliswaar toepassen, maar dat men zich niet wil binden.

Belangrijker is nog dat de EUCOC juist de organisaties moeten aantrekken voor wie een datacenter niet de kernactiviteit is. Zij lopen vaak de grootste kans om de laatste ontwikkelingen te missen, want de focus van de organisatie ligt niet bij het datacenter, maar elders. Door zich jaarlijks toch even te buigen over verbetermogelijkheden kunnen dit soort partijen echter veel onnodige energie besparen.

Status EUCOC

De EUCOC is geen wet. Het is een gids of een richtlijn. En hoewel we volgens de wet verplicht zijn om energie te besparen als dat mogelijk is, is de EUCOC een hulpmiddel om energie te besparen door de tools die de website biedt te benutten.

Met heldere kleuren kan diegene die verbeteringen in het datacenter overwegen wil, zichzelf herkennen. Hebben we het over ‘New IT Equipment’? Volg dan de gele ‘best practise’: de slimme dingen doen. Wat we precies kunnen doen, hangt af van of we een klant zijn van een datacenter of misschien een eigenaar. Op die laatste groep is de richtlijn ingericht. Een datacenter-eigenaar krijgt alleen de ‘best practises’ die op de specifieke situatie van toepassing zijn. Dit is een sheet die een datacenter-eigenaar kan invullen. Zodra dat is gebeurd, rollen er een aantal best practises uit. Dit zijn verbeteringen die al dan niet kunnen worden doorgevoerd. Zodra deze ‘reporting form’ is goedgekeurd, kan een organisatie participant worden van de EUCOC.

Er zijn overigens ook ontwikkelingen rond de EUCOC zelf. Het ziet ernaar uit dat deze zal worden opgenomen in de norm EN 50600 (Data centres – Facilities and Infrastructure).

Frank Verhagen is directeur van Certios