Brand- en rookdetectie in één detector

Protec Brandbeveiliging introduceerde onlangs een nieuw soort aspiratiebrandmelder, de Cirrus HYBRID. Het bedrijf toonde deze melder ook tijdens IT Room Infra. Een interview met Kees van Toer, divisiemanager bij Protec.

Kees van Toer, divisiemanager bij Protec: “De Cirrus HYBRID heeft nu naast de cloud chamber-branddetector (CCD) ook vroegtijdige rookdetectie (Early Warning Smoke Detection of EWSD) aan boord.”

“De Cirrus HYBRID detectoren vormen een nieuwe generatie aspiratiebrandmelders van Protec Brandbeveiliging. Een aspiratiebranddetector maakt gebruik van een ingebouwde ventilator om lucht aan te voeren uit de te beveiligen ruimte. Dat gebeurt via een op luchtstroom bewaakt buizennetwerk. Brandbeveiliging met aspiratietechnologie is natuurlijk geen nieuw concept. Deze technologie wordt al vele jaren toegepast als vroegtijdige branddetectie bij en in kostbare en risicovolle omgevingen. Aspiratiebranddetectoren worden echter ook steeds vaker in andere toepassingen of applicaties gebruikt. Het is daarom van cruciaal belang dat aspiratiedetectoren het breedst mogelijke spectrum van brand kunnen detecteren. Door in één detector de twee beste vormen van aspiratiebranddetectie - te weten: de Cloud Chamber Detection (CCD) en Early Warning Smoke Detection (EWSD) - samen te brengen, is de Cirrus HYBRID in staat om vuur en rook te detecteren, voor vrijwel alle brandscenario's en typen brand.” 

Waar komt het idee vandaan beide technieken te combineren?

“Zoals zo vaak speelt het toeval hierbij een rol. Het basisconcept had zich de afgelopen jaren al onbewust ontwikkeld in onze gedachten en die van onze ontwikkelaars. Door nieuwe ontwikkelingen in de LED-technologie voor optische rookdetectie werd het ook technisch en financieel haalbaar om optische technieken toe te voegen aan onze bestaande cloud-chamber branddetector. Deze twee technologieën kunnen zelfstandig werken, maar onze eerste uitdaging was om te zien of deze twee technologieën iets extra’s toevoegen als zij samenwerken. Het doel hiervan is om over een breed scala aan brandtypen de snelheid en betrouwbaarheid van de branddetector te verhogen.”

“De tweede uitdaging was om te zien of wij in staat waren een echte verbetering te bewerkstelligen op onze bestaande producten die in een groot aantal situaties worden toegepast. Ons startpunt voor deze ontwikkeling was de huidige Cirrus Pro aspiratiebranddetector. Deze zorgt voor een vroegtijdige brandmelding en weet dit te combineren met de hoogste immuniteit voor onecht brandalarm. Het was niet onze bedoeling om een marketingspeeltje te ontwikkelen, wij willen juist de brandbeveiliging echt innoveren.”

Wat is innovatief aan dit concept? Wat doet deze oplossing dat andere producten niet doen?

Dat zijn eigenlijk twee vragen. Allereerst: voor de ontwikkeling van de Protec Cirrus HYBRID was er geen enkele fabrikant van aspiratiedetectietechniek die deze twee totaal verschillende detectietechnologieën kon integreren tot één product dat een veel breder scala aan brandtypen snel en betrouwbaar kan detecteren. Om die reden heeft Protec een octrooi voor dit concept aangevraagd - en ook gekregen.”

  • De nieuwe Cirrus HYBRID van Protec Brandbeveiliging
  • “Protec heeft in feite een gedurfde beslissing genomen door niet alleen een standaard productverbetering door te voeren. In plaats daarvan streefden wij er naar een vernieuwing in de aspiratiebranddetectietechnologie te ontwikkelen. Wij wilden daarvoor onze huidige aspiratiebranddetector aanpassen aan de veranderende omstandigheden waarin zij nu wordt toegepast.”
  • “Onze bestaande Cirrus Pro is de enige cloud chamber-branddetector op de markt. Sommige branden zijn schone branden en produceren weinig of zelfs helemaal geen rook. De cloud chamber-detector bewijst al vele jaren dat zij de snelste en betrouwbaarste branddetectietechnologie is, omdat zij onzichtbare verbrandingsdeeltjes kan identificeren. Deze deeltjes worden gevormd door oververhitting van materiaal nog voordat er rook vrijkomt (0% obs/m). Vooral in een ICT-omgeving is de CCD belangrijk omdat rook door de toepassing van halogeenvrije bekabeling en producten niet langer het eerste verschijnsel van brand is. Als echt vroegtijdige branddetectie nodig is, dan zijn de cloud chamber-detectoren als enige in staat onzichtbare verbrandingsdeeltjes te detecteren. Dan koopt men dus tijd - soms zelfs uren - om corrigerende maatregelen te nemen. Tijd die men kan gebruiken voor plaatselijk onderzoek, zodat adequaat gehandeld kan worden om brand en wellicht een schadelijke blusactie te voorkomen. Er bestaan immers geen schadevrije blusacties. De cloud chamber-technologie was daarom een uitstekend uitgangspunt voor de ontwikkeling van de Cirrus HYBRID.”
  • “Sommige branden produceren geen of een kleine hoeveelheid zichtbare rook en andere branden produceren daarentegen juist een grote hoeveelheid rook. De Cirrus HYBRID heeft nu naast de cloud chamber-branddetector (CCD) ook vroegtijdige rookdetectie aan boord: Early Warning Smoke Detection (EWSD). De EWSD wordt verzorgd door hooggevoelige optische Scatter Chamber-detectoren (SCD) die geschikt zijn voor het detecteren van zowel kleine als grote rookdeeltjes. De twee technologieën werken onafhankelijk van elkaar, maar kunnen ook samenwerken via complexe algoritmen. Dit resulteert in een intelligent besluitvormingsproces voor snelle en betrouwbare branddetectie in veel verschillende toepassingsgebieden. Het resultaat is een branddetector die echte brandverschijnselen kan verifiëren. Hij kan daarmee onechte alarmen vermijden die zoveel andere aspiratietechnologieën teisteren.”
 
Dossiers