Goede lucht- en waterkwaliteit van cruciaal belang

Verminderde lucht- en waterkwaliteit kunnen de beschikbaarheid van uw datacenter verstoren. Het is niet vanzelfsprekend dat die kwaliteit goed is. Hoe kunnen we deze kwaliteit zeker stellen? Een gesprek met Peter Thorenaar, adviseur luchtkwaliteit bij CAG Datacenter Solutions. 

Duurzaamheid is hot. Ook bij datacenters. Veel bedrijven willen de energiekosten zo laag mogelijk houden en tegelijkertijd laten zien dat zij ‘groen’ bezig zijn. Vaak worden daarvoor energiereducerende tools gebruikt, zoals het gebruik van koele buitenlucht (direct free cooling). Dat is inderdaad duurzaam en efficiënt, maar niet zonder risico. Peter Thorenaar, adviseur luchtkwaliteit bij CAG, legt uit: “De buitenlucht bevat veel verontreiniging in de vorm van fijnstof. Daar kunnen verzurende componenten bij zitten, zoals zwaveloxide uit diesel, stikstofoxide uit de landbouw, maar ook chloride uit zoute zeelucht. Wanneer dergelijke stoffen uit de buitenlucht het datacenter bereiken, kan dit leiden tot versnelde corrosie van de IT-apparatuur.” 

Een verminderd binnenklimaat heeft niet alleen gevolgen voor het comfort en de gezondheid van medewerkers, maar zeker ook voor de beschikbaarheid van het datacenter, uitgedrukt in de Tier-factor. Thorenaar: “Uiteraard meet elk bedrijf bijvoorbeeld de temperatuur en de luchtvochtigheid in zijn datacenter. Maar voor het meten en beheersen van chemische, fysische en eventueel biologische componenten is meer nodig. Er is specifieke vakkennis en meetapparatuur vereist om te zien of er in het datacenter sprake is van zogeheten ‘Gaseous & Particulate Contamination’, zoals de ASHREA TC9.9 dit omschrijft.”

Verbeteren lucht- en waterkwaliteit 

Naast luchtkwaliteit is ook waterkwaliteit van grote invloed op de beschikbaarheid van een datacenter. Zo bepaalt de kwaliteit van het (adiabatische) koel- of bevochtigingssysteem uiteindelijk de ‘gezondheid’ van het datacenter. Thorenaar: “Werk daarom samen met een partner die beschikt over relevante kennis, meetapparatuur en analysemethodieken. Daarmee kan de lucht- en waterkwaliteit in het datacenter goed inzichtelijk worden gemaakt en - waar nodig - worden verbeterd. Denk daarbij aan een quickscan van het ventilatiesysteem, een volledige risico-inventarisatie van onderhoud en binnenklimaat en een probleemgericht vraagstuk zoals de analyse van aangetroffen vervuiling en corrosie. Dit alles om ‘downtime’, en dus hoge kosten en imagoschade, tot een minimum te beperken.”