Google geeft kijk in de keuken van datacenter in South Carolina

Hoe ziet een datacenter van Google er aan de binnenzijde in? Google geeft in een video een zeldzame blik in de keuken in haar datacenter in Berkeley County in het Amerikaanse South Carolina. Het datacenter is gebouwd in 2007 en werd in 2013 voor 1,2 miljard dollar uitgebreid.

In de video beschrijft het Amerikaanse IT-bedrijf onder andere de koelsystemen in het datacenter en veiligheidsmaatregelen die op locatie zijn genomen. Hieruit blijkt onder andere dat slechts een zeer selecte groep Google-werknemers toegang heeft tot het datacenter. Hiermee minimaliseert het bedrijf de kans op fouten, sabotage of diefstal in het datacenter.

Toestemming voor aparte onderdelen van het datacenter

Wie het datacenter wilt betreden heeft daarnaast aparte toestemming nodig om het gebouw binnen te komen, in de hal die naar het datacenter leidt in te kunnen en het datacenter uiteindelijk te kunnen betreden. Indringers worden opgespoord met behulp van laserstralen die onder de vloer van het datacenter zijn aangebracht.

Google heeft flink geëxperimenteerd met de koeling in het datacenter in Berkeley County. De koelinstallatie is tenminste vijf keer gewijzigd sinds het bestaan van het datacenter. Het systeem dat momenteel wordt gebruikt bestaat uit kopere spoelen die boven in warme gangen zijn aangebracht. In deze spoelen circuleert koud water, dat wordt opgewarmd door de warme lucht die automatisch langs de spoelen stijgt. Dit water wordt vervolgens in koeltorens weer op de gewenste temperatuur gebracht en terug het systeem in gepompt.

Dossiers
Meer over
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.