Reinigen van datacenters krijgt te weinig aandacht

Schoonmaak van een data of computerruimte is gespecialiseerd vakwerk. Techniek en energie spelen weliswaar de hoofdrol in een datacenter, maar periodiek schoonmaakonderhoud en controle hierop zijn cruciaal voor de waarborging van een ongestoorde bedrijfszekerheid. Verzekeringsmaatschappijen en klanten erkennen het belang en leggen steeds meer nadruk aan optimale klimaatbeheersing en schoonmaak-onderhoud.” Aan het woord is John de Haan, directeur van HSD specialistische dienstverlening uit Purmerend.

DatacenterWorks toog naar het Noord-Hollandse Purmerend om in gesprek te gaan met John de Haan die met HSD een trackrecord van ruim 35 jaar heeft opgebouwd in het schoonmaken en het schoonhouden van Data centra en computerruimtes. “Het belang van schoonmaakonderhoud wordt steeds meer erkend en je ziet dat er steeds meer nadruk op wordt gelegd. Logisch, want onder aan de streep levert een schoon datacenter veel op. Sterker nog, het draagt bij aan een optimale bedrijfszekere omgeving”, zo geeft De Haan aan.

Onderscheidend vermogen

“ICT-systemen zijn zeer gevoelig voor stof”, zo vervolgt De Haan. “Een datacenter dient daarom zo stof-arm als mogelijk te zijn. Door kleding en huidschilvers van medewerkers en of bezoekers komen er stofdelen in een computerruimte. Stof in de ruimte veroorzaakt in de praktijk storingen in meldapparatuur zoals vocht- en rookmelders. Dat is nog tot daar aan toe, ernstiger is het gevaar voor schade en brand door statische elektriciteit veroorzaakt door stofdeeltjes op de chips. Verzekeringsmaatschappijen controleren daarom datacenters periodiek, vooral om te beoordelen of aan de eisen voor de brandverzekering wordt voldaan.” John de Haan is hierin stellig: “Een goed periodiek onderhoudsprogramma maakt aantonen eenvoudig en draagt daarnaast ook bij aan het borgen van de eigen continuïteits- en kwaliteitseisen. Een beheerder kan zich hiermee onderscheiden en zijn klanten laten zien dat hij er alles aan doet om een betrouwbare en bedrijfszekere omgeving te creëren voor de data apparatuur”.

Gespecialiseerd team

De schoonmaak van datacenters wordt bij HSD uitsluitend gedaan door opgeleide en ervaren medewerkers. Directeur John de Haan heeft een gespecialiseerd team gevormd binnen HSD en hecht hier veel waarde aan. “Onze mensen hebben al ruime ervaring in het schoonmaak vak, vaak opgedaan binnen het zusterbedrijf HSO Schoonmaakservice. Door eigen interesse en gebleken geschiktheid hebben een aantal medewerkers zich ontwikkeld als echte vaklieden met passie voor de schoonmaak, juiste deze medewerkers pikken wij eruit en laten wij doorgroeien naar het vakgebied van ESD schoonmaak in datacenters en/of gerelateerde ruimten. Medewerkers moeten bewust nadenken over hun werkwijze en de omgeving waarin ze werken. Ze werken conform vaststaande protocollen, maar de uitvoering hiervan vraagt een goed eigen inzicht van de medewerker.” Veiligheid van de omgeving en de medewerkers staat bij HSD voorop. De medewerkers volgen eerst interne trainingen en doorlopen vervolgens een, frequent herhaalde, externe ESD (Electrostatic discharge) training. Medewerkers beschikken over gespecialiseerde apparatuur. Door efficiënte planning kunnen wij onze opdrachtgevers door geheel Nederland van onze dienstverlening voorzien. HSD hecht veel waarde aan persoonlijk contact met opdrachtgevers en langdurige samenwerking. Een opdrachtgever krijgt altijd een zelfde team toegewezen zodat het naleven van huisregels, veiligheid en objectkennis verzekerd zijn.”

Meting toont effect aan

De Haan vervolgt: “Voordat het team aanvangt met de schoonmaak vinden er twee metingen plaats. Allereerst wordt de statische geleiding van de vloer gemeten en daarna een luchtmeting naar stofdeeltjes. HSD voorziet de vloeren van een ESD coating die de afvloeiing van statische elektriciteit optimaliseert. Daar naast heeft de vloer een zeer hoog antislipgehalte, wat de veiligheid ten goede komt . Volgens De Haan heeft deze coating een hoogglans, wat de ruimte een visueel prettige uitstraling geeft. De vloer wordt schoongemaakt en onderhouden met machines en dit kan de afvloeiing van statische elektriciteit beïnvloeden. Door de weerstand geleiding van de vloer te meten, controleren wij of de uitgevoerde handelingen geen nadelige effecten hebben gehad op de geleiding van de vloer. Hiermee zorgen we dat de vloer optimaal voldoet aan de gestelde eisen. De stofmeting toont het effect van de schoonmaak aan. In de praktijk is aangetoond dat een schoongemaakte datazaal zodanig stofvrij gemaakt kan worden dat deze overeenkomt met categorie 7 in de normering voor clean rooms.”

Complete schoonmaak met passie

John de Haan is een ervaren ondernemer in de schoonmaakbranche. Vanuit Purmerend is hij meer dan 35 jaar actief met HSO Schoonmaakservice. In 1999 is hij gestart met HSD Specialistische Dienstverlening om zich volledig te kunnen focussen op specialistisch onderhoud van ESD gevoelige objecten in heel Nederland. De Haan was in het verleden betrokken bij de bouw en renovatie van datacenters en computerruimtes van landelijk opererende providers. De grond voor deze specialistische tak van sport werd gelegd bij de renovatie van een datacenter in Den Haag van ruim 4.500 m2. De Haan heeft deze specialistische dienstverlening doorontwikkeld tot een efficiënt werkprogramma voor het schoonmaakonderhoud van datacenters. HSD kan naast het specialistische werk met haar totaalconcept ook inspelen op het schoonmaken van kantoorruimtes, sanitair en keukens inclusief afval afvoer.

 
Dossiers