Keystone NAP bouwt staalfabriek om tot datacenter

Server room interior

Keystone NAP, leverancier van datacenterservices, heeft een voormalige staalfabriek in het Amerikaanse Philadelphia omgebouwd tot datacenter. De locatie biedt het bedrijf een uniek voordeel: de stroomvoorziening. De staalfabriek heeft voor zijn vroegere activiteiten ruim 2 gigawatts aan energie tot zijn beschikking, die nu kan worden ingezet voor het datacenter.

De staalfabriek was voorheen eigendom van de staalfabrikant US Steel en werd gebruikt om zowel stalen balken en staalplaten te produceren als metaal te verzinken. Dit laatste proces vindt vandaag de dag nog steeds plaats op de locatie, maar de staalfabriek zelf sloot zijn deuren in de jaren ’80. De staalfabriek is voorzien een reeks eigen 69 kilovolt verdeelstations, die de energie van vier nabijgelegen industriële energiecentrales samenbrengen. In totaal leveren deze energiecentrales 2.040 megawatts aan energie.

‘Dit soort energievoorzieningen worden niet meer gebouwd’

Shawn Carey, senior vice president Sales en Marketing bij Keystone NAP, benadrukt tegenover EnterpriseTech dat dit soort energievoorzieningen simpelweg niet meer worden gebouwd. De elektrische installatie zou daarnaast zeer goed zijn onderhouden en dan ook in goede staat verkeren. Dankzij de korte afstand naar de vier energiecentrales blijven de transportkosten beperkt en kan Keystone NAP klanten tegen een relatief gunstig tarief energie leveren.

Het datacenter is gebouwd in een faciliteit dat de naam ‘Motor Building’ draagt. Dit was het elektrische en mechanische hart van de staalfabriek. De faciliteit bevatte onder andere de elektrische motoren die de staalfabriek aandreven. Keystone NAP heeft een deal gesloten met Schneider Electric voor de bouw van dubbele en vierdubbele modulaire datacenters die in het ruim 90 meter lange en 5 meter brede Motor Building kunnen worden geplaatst. In totaal moet dit ruim 16.000 vierkante meter aan datacenterruimte opleveren.

Dossiers
Meer over
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.