Combinatie van datacenter en ontziltingsinstallatie kan veel geld besparen

Modern interior of server room in datacenter

Monterey County in de Amerikaanse staat Californië heeft door een droogte te maken met een watertekort. Een groep entrepreneurs wil samen met de lokale overheid een ontziltingsinstallatie bouwen om dit probleem op te lossen. Dergelijke installaties zijn echter duur, verbruiken veel energie en brengen daarnaast schade toe aan het ecosysteem in gebieden waar water wordt gewonnen. Het bedrijf DeepWater Desal denkt deze nadelen te kunnen overwinnen door onder andere datacenters in te zetten.

DeepWater Desal wil water voor de ontziltingsinstallatie gaan winnen op zeer grote diepte uit de nabijgelegen Monterey Submarine Canyon. Op deze diepte is nauwelijks leven te vinden, waardoor de schade aan het ecosysteem wordt geminimaliseerd. Het water is op deze diepte echter zeer koud. Het water zou daarom eerst moeten worden opgewarmd voordat deze door de ontziltingsinstallatie kan worden verwerkt. Dit opwarmen kost veel energie.

Datacenters warmen water op

Het bedrijf wil daarom de ontziltinginstallatie combineren met één of meerdere datacenters. Het koude opgepompte water wordt bij deze opstelling eerst gebruikt om de datacenters te koelen. De datacenters hoeven hierdoor minder energie te verbruiken om hun servers te kunnen koelen, waardoor zij op de energierekening besparen. Tegelijkertijd geven de datacenters warmte af aan het koude water, dat hierdoor wordt verwarmd en geschikt wordt gemaakt voor de ontziltingsinstallatie. De installatie hoeft dus geen energie te verbruiken om het water op te warmen.

De ontziltingsinstallatie moet een enorme omvang krijgen. Het is dan ook de bedoeling dat meerdere lokale energiemaatschappijen gezamenlijk eigenaar worden van de installatie. Door de grote omvang van de installatie is het plan ontstaan om de benodigde energie zeer grootschalig in te kopen, waardoor een prijs kan worden afgedwongen die maar liefst 50% lager ligt dan de retailprijzen in de regio. Datacenters die meedoen aan het project zouden eventueel ook van deze lagere energieprijs kunnen profiteren. In potentie zou 150 megawatt aan vermogen beschikbaar kunnen worden gesteld aan de datacenters.

Via: DatacenterKnowledge

Dossiers
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.