Relatie-IT-event Rittal in Herborn

Rittal slider 1

In de laatste week van juni was het hoofdkantoor van Rittal in Herborn omgebouwd tot een heus bezoekers- en congrescentrum. Het Duitse bedrijf bood haar klanten, partners en relaties een internationaal programma aan dat na afloop de gemoederen nog flink bezighield. DatacenterWorks doet verslag.

De ADAC (de Duitse ANWB) heeft Rittal in haar bordenplan opgenomen en zo is het hoofdkantoor annex Research & Development vrij eenvoudig te vinden tussen de vakwerkdorpjes. Het Nederlandse contingent was tijdens het Rittal Open House IT goed vertegenwoordigd met toeleveranciers, integrators en bovenal klanten. Zij - en de andere gasten uit de diverse windstreken van Europa - kregen onder het motto ‘Next Level For Data Centre’ volop de gelegenheid om in de keuken (lees: het lab) van Rittal te kijken en hun specifieke vragen te stellen aan de vele specialisten die met veel verve vertelden over de nieuwste ontwikkelingen binnen het assortiment van Rittal. Uiteenlopend van typische vragen vanuit een DCIM-perspectief over RiZone tot en met opmerkingen en reacties op de LCP DX, het nieuwe koelsysteem van Rittal.

Het internationale gezelschap van ruim 500 man werd welkom geheten door de Rittal’s topman Christoph Caselitz. Hij schetste in vogelvlucht Rittal’s meest recente technische ontwikkelingen. Ontwikkelingen die naar zijn mening daadwerkelijk leiden naar een ‘next level’ voor het datacenter. Daar weten ze in Luxemburg inmiddels alles van.

Bankgeheim

Het Groothertogdom is bij uitstek een land van banken. Meer dan 220 verschillende banken zijn er te vinden. Tot voor kort kon het land zich presenteren als een belastingparadijs a la Zwitserland, Liechtenstein en Monaco, maar sinds dit voorjaar heeft ook Luxemburg zich geschikt naar de Europese richtlijnen als het gaat over transparantie. Men is overstag gegaan om het bankgeheim voor buitenlanders op te heffen. Dat is wel even wennen voor de Luxemburgers. De presentatie van Christian Goebel van Innovative Solutions for Finance (ISFF) was dan ook doorspekt met verwijzingen naar het Luxemburgse bankgeheim. Dat ISFF een PUE heeft van 1,55 was natuurlijk niet iets waar instemmend over geknikt werd door de aandachtige aanwezigen in de zaal. Op het moment echter dat Goebel de slide toonde met de Tier IV-vermelding veerde menigeen op. Dit predicaat was door het Uptime Institute in ieder geval verleend voor het design van hun datacenter.

Zelf ervaren

Het Duitse RWE is ook een vaste partner van Rittal. Andreas Gillhuber is hoofd Infrastructuur van deze energiereus, Hij nam de zaal aan de hand van heldere voorbeelden mee naar wat Rittal voor hen heeft betekend in het managen van het energievraagstuk. Dit werd voorafgegaan door de lezing van Rittal’s Bernd Hanstein die inging op de DCIM-oplossing RiZone. Met deze informatie konden de toehoorders letterlijk een kijkje in de keuken van Rittal nemen via een rondleiding door het Research & Development-domein van het bedrijf. Alle elementen waren aanwezig en konden bekeken worden. Experts gaven informatie over de verschillende klimaatkamers, het testen op de tril- en schokbestendigheid tot en met de onvermijdelijke waterslang (die tot opluchting van de aanwezigen niet werd aangezet).

De bezoekers konden in een demo-opstelling van de RiMatrix S zelf ervaren met welke uitdagingen de technici van Rittal te maken hebben wanneer zij letterlijk in-house worden opgeleid. Ook was er veel aandacht voor de LCP DX. Elbert Raben is namens Rittal in het juninummer van DatacenterWorks al uitvoerig ingegaan op de logica die schuilgaat achter dit koelsysteem.

Culturele verschillen

Zet een Italiaan, een Amerikaan en Luxemburger naast elkaar en laat hen ondervragen door een IDC-analist. Dan krijg je verrassende verschillen te zien in de groei van cloud-applicaties en de beheersing van het energievraagstuk. Zo gaf het Italiaanse panellid duidelijk aan dat er alleen door de overheid gekeken wordt naar het terugdringen van het energieverbruik en de keuze voor public cloud in zijn land niet aan de orde is. De Amerikanen daarentegen zijn hier veel minder huiverig voor en hebben dan ook een grote voorsprong op Europa als het gaat om cloud-gebruik.

Grootste datacenter

Er van uitgaand dat er niet in China, India of een ander BRIC-land een datacenter is van een nog grotere omvang, kon Mats Andersson van het Noorse Ledfal Mine met recht claimen dat zij het grootste datacenter ter wereld hebben gebouwd. Hoewel de term ‘gebouwd’ in dit geval niet geheel de lading dekt. Dit datacenter is namelijk opgezet in een oude mijn gelegen in de rotsachtige Noorse kuststrook, tussen de steden Bergen en Trondheim. Hier lag een enorm gangenstelsel in feite al klaar om ingericht te worden. In totaal kan het CO2 neutrale datacenter – met het predicaat Tier 3 - doorgroeien naar een totale oppervlakte van 120.000 m2 verdeeld over 14 verdiepingen.

Rittal heeft daar samen met IBM een interessant staaltje infrastructureel werk verricht. Het unieke van dit project is natuurlijk dat gebruik kan worden gemaakt van natuurlijke koeling. Het datacenter staat letterlijk in een vloeibaar koelsysteem, namelijk het water – met een constante temperatuur 8 graden Celsius - van de Nordfjord. Het gesloten koelsysteem levert dermate veel voordeel op in de energiekosten dat het de kosten van de best wel uitdagende manier van inrichten goedmaakt. Uiteindelijk moesten de bouwers werken in gangen op een diepte van ruim 500 meter, een diepte wat het Amerikaanse Vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren tezamen te boven gaat. Met recht kan gezegd worden dat Rittal met haar partners daar in Noorwegen een prestatie van groot kaliber heeft gerealiseerd. Logisch dat door vele aanwezigen werd geopperd om volgend jaar de klanten- en relatiedag door Rittal te laten organiseren in Noorwegen.

Jos Raaphorst is uitgever

 
Dossiers