Nieuw nationaal datacenter van SURFsara wordt gevestigd in Telecity Group's AMS 1

SURFsara maakt bekend een overeenkomst te hebben gesloten met Amsterdam Science Park. Telecity Group gaat op de locatie waar nu zijn datacenter AMS 1 gevestigd is een volledig nieuw datacenter bouwen voor SURFsara.

Het datacenter gaat bestaan uit twee verdiepingen, die beide exclusief door Surfsara zullen worden gebruikt. In dit nieuwe datacenter zal de SURFsara nationale High Performance Computing (HPC)-infrastructuur worden gehuisvest, waaronder de nationale supercomputer Cartesius. Het nationaal datacenter wordt daarnaast beschikbaar gesteld voor clouddiensten en data van instellingen voor onderzoek en hoger onderwijs, maar ook voor pre-competitief onderzoek van bedrijven.

“Voor toponderzoek en innovatie is het hebben van een geavanceerde en duurzame ICT-infrastructuur van essentieel belang”, aldus Anwar Osseyran, directeur SURFsara. “We hebben ervoor gekozen om het nationale datacenter flexibel op te zetten en de capaciteit on-demand te kunnen uitbreiden, zodat we de nieuwste ICT-ontwikkelingen en innovaties snel en kosteneffectief kunnen inzetten. Ook kijken we ernaar uit om in het nieuwe datacenter samen met TelecityGroup onderzoek te gaan doen naar verbetering van de (energie-)efficiëntie van (HPC-)datacenters.”

SURFsara maakte voorheen gebruik van een datacenter van Vancis. Het bedrijf verhuist nu dus naar een eigen datacenter. Het datacenter krijgt 800 m2 IT-vloer, met een initieel vermogen van 1.8MW. Hierbij wordt voldaan aan specifieke eisen voor co-locatie van HPC-apparatuur. Bij de bouw moet met een groot aantal aspecten rekening worden gehouden, zoals de zwaarte van de apparatuur, het hoge aantal kilowatts per rack en specifieke voorzieningen voor warmwaterkoeling.

Meer over
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.