Zweden verlaagt energiebelasting voor datacenters met 97%

windmolens

De Zweedse overheid reduceert de energiebelasting voor datacenters met maar liefst 97%. Hiermee wil het land zijn land een interessantere vestigingsplaats voor datacenters maken.

Dit meldt The Node Pole, een organisatie die Zweden promoot als vestigingslocatie voor datacenters. Door de belastingverlaging betalen datacenters voortaan 0.005 SEK, omgerekend 0,00051 euro, per kWh. De belastingverlaging geldt voor zowel bestaande als nieuwe datacenters in Zweden met een capaciteit van tenminste 0,5 MW. De belastingverlaging treedt op 1 januari 2017 in werking.

30 tot 50% lager energiekosten

Ongeveer de helft van de energiekosten in Zweden bestaat op dit moment uit energiebelasting en kosten voor het gebruik van het energienetwerk. Een datacenter met een capaciteit van 10 MW kan dankzij de energieverlaging zijn energiekosten met 30 tot 50% verlagen, afhankelijk van de locatie in Zweden waar het datacenter is gevestigd.

“De Zweedse overheid geeft de duidelijke boodschap dat Zweden serieus is over zijn ambitie de ‘groene thuishaven’ van het internet te worden en leidend te zijn met wereldwijde cloud diensten op de korte en lange termijn”, zegt Peter Ericsson, bestuursvoorzitter van de The Node Pole. “De combinatie van lage energieprijzen, een concurrerend belastingtarief en de overvloed aan duurzame energie zorgt voor een extreem concurrerend investeringsklimaat.”

Dossiers
Meer over
Lees ook
Eteck verwarmt woningen duurzaam met servers van Leafcloud

Eteck verwarmt woningen duurzaam met servers van Leafcloud

Datacentra in Nederland verbruiken veel energie. De elektriciteit die door deze ICT-apparatuur gebruikt wordt, genereert ook veel warmte. Warmte die zonder goede bestemming vervolgens verloren gaat. Om die energieverspilling tegen te gaan werken Leafcloud, een leverancier van cloud hosting en Eteck, leverancier van duurzame warmte, sinds vandaag s1

LeafCloud lanceert eerste écht groene clouddienst die energieverspilling tegengaat

LeafCloud lanceert eerste écht groene clouddienst die energieverspilling tegengaat

Het Amsterdamse LeafCloud biedt voor het eerst een écht groen alternatief voor cloud- hosting. LeafCloud is de eerste publieke clouddienst die energieverspilling tegengaat door haar servers te verplaatsen naar flatgebouwen en daar lokaal warmte te leveren

Google gaat voor 100 procent duurzaam in 2030

Google gaat voor 100 procent duurzaam in 2030

Google heeft maandag op het eigen blog bekend gemaakt rond 2030 voor alle activiteiten permanent gebruik te maken van duurzame energie en daarmee bij te dragen aan een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.