Zweden verlaagt energiebelasting voor datacenters met 97%

windmolens

De Zweedse overheid reduceert de energiebelasting voor datacenters met maar liefst 97%. Hiermee wil het land zijn land een interessantere vestigingsplaats voor datacenters maken.

Dit meldt The Node Pole, een organisatie die Zweden promoot als vestigingslocatie voor datacenters. Door de belastingverlaging betalen datacenters voortaan 0.005 SEK, omgerekend 0,00051 euro, per kWh. De belastingverlaging geldt voor zowel bestaande als nieuwe datacenters in Zweden met een capaciteit van tenminste 0,5 MW. De belastingverlaging treedt op 1 januari 2017 in werking.

30 tot 50% lager energiekosten

Ongeveer de helft van de energiekosten in Zweden bestaat op dit moment uit energiebelasting en kosten voor het gebruik van het energienetwerk. Een datacenter met een capaciteit van 10 MW kan dankzij de energieverlaging zijn energiekosten met 30 tot 50% verlagen, afhankelijk van de locatie in Zweden waar het datacenter is gevestigd.

“De Zweedse overheid geeft de duidelijke boodschap dat Zweden serieus is over zijn ambitie de ‘groene thuishaven’ van het internet te worden en leidend te zijn met wereldwijde cloud diensten op de korte en lange termijn”, zegt Peter Ericsson, bestuursvoorzitter van de The Node Pole. “De combinatie van lage energieprijzen, een concurrerend belastingtarief en de overvloed aan duurzame energie zorgt voor een extreem concurrerend investeringsklimaat.”

Dossiers
Meer over
Lees ook
Update nieuwbouw Microsoft Azure cloud datacenters in België

Update nieuwbouw Microsoft Azure cloud datacenters in België

Het is al langere tijd bekend dat Microsoft met eigen fysieke datacenters in België aanwezig wil zijn. Uit een recent artikel in de Belgische pers wordt duidelijk voor welke oplossing is gekozen. Daarmee is ook een antwoord gegeven op de vraag waar het datacenter komt dat de gecommuniceerde capaciteit van 60Mw gaat leveren.

De ITchannelPRO Datacentergesprekken: Holland Datacenters

De ITchannelPRO Datacentergesprekken: Holland Datacenters

Een van de meest markante datacenters in Nederland is Holland Datacenters in Kloetinge. Een gebouw met een unieke historie en stammend uit een tijd dat het begrip datacenters nog niet bestond. Directeur Eric van Scherpenzeel legt uit hoe met mogelijk is vanaf die plek een duidelijk afgebakende plek op de Nederlandse markt in te nemen.

De ITchannelPRO datacentergesprekken: Interconnect

De ITchannelPRO datacentergesprekken: Interconnect

Dit voorjaar startte ITchannelPRO met een serie interviews en gesprekken met directies van datacenters, toeleveranciers en deskundigen. De serie begon met een bezoek aan Interconnect Services B.V. in ‘s-Hertogenbosch.