Zes trends rond datacenterinfrastructuur voor 2017

datacenter2

Thermisch beheer gaat in 2017 een belangrijkere rol spelen in duurzaamheid. Daarnaast wordt steeds meer aandacht besteed aan de impact van security incidenten op de beschikbaarheid van datacenters en worden Data Center Infrastructure Management (DCIM) oplossingen steeds waardevoller voor beheerders.

Dit voorspelt Vertiv, voorheen bekend als Emerson Network Power. Het bedrijf heeft voor 2017 zes trends op een rijtje gezet:

1. Thermisch management wordt uitgebreid naar duurzaamheid

Datacenterkoeling is in de afgelopen vijf jaar meer veranderd dan welk ander datacentersysteem dan ook. Vooral de behoefte om kosten te verlagen heeft traditionele aanpakken - die vooral gericht waren op het leveren van een maximale koelcapaciteit - vervangen voor meer complexe aanpakken die gericht zijn op het zo efficiënt mogelijk verwijderen van warmte. Door het toenemende gebruik van geavanceerde economiser technologieën en de continue ontwikkeling van intelligent thermisch beheer zorgen voor strategieën voor thermisch beheer die PUE’s van minder dan 1,2 kunnen opleveren.

Energie-efficiëntie blijft in 2017 een kernzorg, al spelen ook waterverbruik en gebruik van koudemiddelen in sommige geografische regio’s een steeds belangrijkere rol. Door de toenemende hoeveelheid strategieën voor thermisch beheer die beschikbaar zijn kunnen datacenterbeheerders het thermisch beheer steeds beter afstemmen op de locatie en beschikbaarheid van water en koude lucht. Zo worden steeds vaker nieuwe technologieën op basis van verdamping en adiabatische koeling ingezet die water gebruiken om de omliggende lucht te koelen. Deze technologieën maken thermisch beheer efficiënter, betrouwbaarheid en financieel aantrekkelijker. Op locaties waar de beschikbaarheid of kosten van water een probleem zijn worden waterloze koelsystemen steeds populairder.

2. Steeds meer aandacht voor security

Op het gebied van security krijgen tot nu toe vooral datalekken veel aandacht. Security wordt echter in toenemende mate een datacenterprobleem. Uit het onderzoek ‘2016 Ponemon Institute Cost of Data Center Outages’ blijkt dat 22% van de onderzochte datacenterstoringen is veroorzaakt door een cyberaanval.

Steeds meer apparaten worden verbonden met het datacenter om het beheer te vereenvoudigen, terwijl daarnaast in toenemende mate automatisering wordt ingezet. Hiermee worden de mogelijkheden voor cybercrimininelen om datacenters aan te vallen ook steeds uitgebreider. Steeds vaker voegen datacenterbeheerders daarom security toe aan hun prioriteitenlijst. Zij zoeken naar oplossingen die hen helpen kwetsbaarheden op te sporen en hun reactie op aanvallen te verbeteren. Beheergateways die data van meerdere apparaten consolideren om DCIM-oplossingen te ondersteunen zijn hier een voorbeeld van. Met enkele aanpassingen kunnen dergelijke gateways worden gebruikt om onbeveiligde poorten op te sporen in kritieke infrastructuur en vroegtijdig te waarschuwen voor denial of service aanvallen.

3. DCIM wordt steeds waardevoller

DCIM wordt steeds waardevoller voor datacenterbeheerders, zowel als we kijken naar de oplossingen die met dergelijke oplossingen kunnen worden aangepakt als het vermogen van DCIM om complexe datacenterecosystemen te beheren. Vooruitdenkende datacenterbeheerders maken volgens Vertiv gebruik van DCIM op uitdagingen te lijf te gaan. Denk hierbij aan compliance met regelgeving, Information Technology Infrastructure Library (ITIL) en het beheer van hybride omgevingen. Colocatieproviders gebruiken DCIM daarnaast steeds vaker om kosten van hun klanten nauwkeurig in beeld te kunnen brengen en klanten daarnaast op afstand inzicht te bieden in hun assets.

DCIM is volgens Vertiv een voorloper van het IIoT in het datacenter. De oplossingen geven het inzicht, coördinatie tussen verschillende systemen en ondersteuning voor automatisering die de kern vormen van de waardepropositie van het IIoT.

4. Alternatieven voor loodzuuraccu’s worden steeds rendabeler

Datacenterbeheerders zoeken in toenemende mate naar alternatieve waarmee de voetafdruk, het gewicht en de totale kosten van traditionele loodzuuraccu’s kunnen worden teruggedrongen. Het meest veelbelovende alternatief zijn volgens Vertiv op dit moment lithium-ion accu’s. Door de steeds verder dalende prijzen en toenemende ontwikkeling hiervan worden lithium-ion accu’s steeds rendabeler voor gebruik in datacenters.

5. Datacenterontwerp en -uitrol worden meer geïntegreerd

Datacenterbeheerders zoeken in toenemende mate naar modulaire, geïntegreerde oplossingen die snel kunnen worden uitgerold, eenvoudig kunnen worden geschaald en efficiënt zijn. Deze filosofie wordt nu ook toegepast op de ontwikkeling van datacenters. Time-to-market is één van de belangrijkste aandachtspunten van organisaties die grootschalige datacentercapaciteit ontwikkelen. Deze partijen zijn tot de conclusie gekomen dat de traditionele silo’s tussen de ontwerp- en bouwfase omslachtig is en productiviteit in de weg staat. Zij kiezen daarom steeds vaker voor een turnkey aanpak voor datacenterontwerp en -uitrol die gebruik maakt van geïntegreerde en modulaire ontwerpen, op andere locaties vooraf worden gebouwd en gedisciplineerd project management.

6. Infrastructuur heeft moeite connectiviteit aan de edge bij te houden

Gedistribueerde IT en het industriële Internet of Things (IIoT) zorgen dat IT-middelen steeds dichter bij de eindgebruiker en industriële processen staan. Het datacenter blijft de kern voor het leveren van applicaties en diensten zoals kassasystemen en inventarisbeheer. Naarmate met internetverbonden sensoren en apparaten breder worden ingezet en gebruikers op afstand sneller toegang willen tot informatie neemt de hoeveelheid microdatacenters toe, evenals het belang van de datacenters. Om in te spelen op deze verschuiving zetten bedrijven steeds vaker voorgeconfigureerde microdatacenters in die snel kunnen worden uitgerold, in hoge mate zijn gestandaardiseerd en op afstand kunnen worden beheerd. Standaardisatie en modulariteit worden in gedistribueerde IT-omgevingen net zo belangrijk als in grootschalige datacenters.

Bestaande netwerkkasten en gedistribueerde IT-omgevingen worden daarnaast geherevalueerd om zeker te stellen dat de stroomvoorziening en het koelvermogen zijn afgestemd op de kritieke rol die deze locaties spelen in het verzamelen en analyseren van real-time data in verbonden sensoren en apparaten.

Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.