Zayo ontketent de kracht van Zeus - Nieuwe zeekabel tussen Lowstoft en Zandvoort

Zayo logo

Zayo kondigt de lancering aan van zijn nieuwe onderzeese Zeus-route die het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland verbindt via toegangspunten in Lowestoft, Verenigd Koninkrijk en Zandvoort, Nederland. Zayo heeft Zeus ontworpen als meest robuuste kabel die in de Noordzee beschikbaar is. De route omvat backhaulconnectiviteit naar Londen en Amsterdam.

"Om aan de connectiviteitsbehoeften van morgen te voldoen, moet vandaag het meest geavanceerde netwerk worden uitgerold. Dat is precies wat we hebben gebouwd voor klanten die een supersnelle en ultrabetrouwbare verbinding willen tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland", zegt Jesper Aagaard, president van Zayo Europe. "Zeus is nu de krachtigste verbinding in de regio. We hebben de beste kabel gebruikt die beschikbaar is, hebben hem dieper in de zeebodem begraven dan onze concurrenten en hebben hem nog betrouwbaarder gemaakt dan alternatieven. We zijn ervan overtuigd dat onze klanten nog jaren - en zelfs decennia - profijt zullen hebben van dit project."

Zeus is speciaal ontworpen met het oog op snelheid, veiligheid en betrouwbaarheid. Zeus bevat met 192 vezels het hoogste aantal vezels dat het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland met elkaar verbindt. Zayo maakte gebruik van optische vezels met ultralaag verlies (ULL), zodat de golfdoorvoer op één kanaal tussen Londen en Amsterdam kan oplopen tot 600 G. Om te voldoen aan de next gen bandbreedtebehoeften van klanten, kan het netwerk 2.650 Tbps via C Band aan wanneer het op volle capaciteit draait.

Zeus is nu de diepst gelegen kabel in de Noordzee, tussen de 2 en 3 meter onder de zeebodem in vergelijking met een halve meter voor bestaande, verouderde kabels. De kabel is gegarandeerd 100% dubbelgepantserd - tot en met de verbindingen - om interferentie te voorkomen. Zayo Zeus wordt voortdurend via OTDR-apparatuur gemonitord voor een snelle opsporing van storingen. Bovendien zal Zayo 24 X 7 een vaartuig inzetten om alle activiteit langs het traject in de gaten te houden.

"De Noordzee is een bijzonder uitdaging voor een onderzees project als Zeus. Niet alleen zijn er barre weersomstandigheden en meedogenloze stromingen, de zeebodem ligt bezaaid met voorwerpen. Van een weggegooid aluminium blikje tot niet-geëxplodeerde bommen die zijn overgebleven uit de Tweede Wereldoorlog," aldus Geir Holmer, CEO van JTD Associates en een belangrijke consultant voor het project.

Als onderdeel van het project werkte het team samen met de Koninklijke Marine aan het tot ontploffing brengen van een groot, 80 jaar oud explosief dat sinds de Tweede Wereldoorlog op de zeebodem was achtergebleven. Het team zette ook duurzaamheid voorop, door te werken aan het beperken van verstoring en het behoud van de ecologie van de zee.

Terwijl klanten online komen op Zeus, blijft Zayo zijn in Europa gevestigde NOC uitbreiden om klanten de beste service te bieden. In een tijd waarin velen in de industrie essentiële klantenondersteuningsfuncties uitbesteden, vestigt Zayo dit team in haar Europese hoofdkantoor, gevestigd in het centrum van Londen. Zayo's Europese team bereidt zich ook voor op de lancering van een nieuwe ULL-route tussen Frankfurt en Milaan via Zürich, een belangrijke route voor financiële klanten.

 

(bron)

Lees ook
Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

Janarthanan Sundaram, Bright Access, nieuwe voorzitter FCA

“Met het accepteren van het voorzitterschap van de Fiber Carrier Association, kan ik mijn passie voor de branche goed combineren met mijn wens om ook op te komen voor andermans belang. Mijn connecties in het maatschappelijke en politieke veld gaan daarbij ook zeker een handje meehelpen”.

Deutsche Telekom breidt internationaal 400G-netwerk uit met nieuwe route via Oostende

Deutsche Telekom breidt internationaal 400G-netwerk uit met nieuwe route via Oostende

Deutsche Telekom Global Carrier heeft een upgrade aangekondigd voor zijn Lambda-netwerk, waarbij een extra route wordt toegevoegd die het Engelse Kanaal oversteekt tussen Londen en het Europese vasteland.

AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

AMS-IX introduceert samen met andere exchanges 100G LR-1

Met de toenemende vraag naar hogere bandbreedte en betere prestaties in het achterhoofd, introduceert een groep van bekende Internet Exchanges een nieuwe generatie optische transceivers, 100G LR-1. Deze transceivers zijn ook wel bekend als ‘LR’. Aan de initiële uitrol doen DE-CIX, LINX, AMS-IX en BCIX mee. Zij implementeren deze technologie als eerste...