Yandex levert restwarmte aan Fins verwarmingssysteem

Een datacenter van de Russische webgigant Yandex levert restwarmte in de Finse plaats Mäntsälä. Met behulp van de restwarmte wordt warm water geleverd aan inwoners van de stad.

Het warmteterugwinsysteem is door Yandex onlangs in werking geschakeld. Met behulp van het systeem wordt warme lucht afgegeven aan het bestaande regionale verwarmingssysteem in Mäntsälä, dat wordt beheerd door de Finse energiemaatschappij Mäntsälän Sähkö OY. De verwarmingskosten van de 20.000 inwoners van Mäntsälä worden hierdoor met 5% verlaagd.

Water verwarmen tot maximaal 45ºC

Met behulp van de restwarmte uit het datacenter van Yandex kan water worden verwarmd tot een temperatuur van 30 tot 45ºC. De water wordt hierna verder verwarmd tot 55-60ºC, waarna het warm genoeg is voor het regionale verwarmingssysteem.

DatacenterDynamics meldt dat het Finse datacenter van Yandex gebruik maakt van vrije koeling. Het datacenter is zo ontworpen dat wind automatisch onder de juiste druk het datacenter wordt ingeblazen om apparatuur te koelen, zonder dat hiervoor apparatuur nodig is.

Vier fases

Het datacenter bestaat in totaal uit vier fases, waarvan de eerste inmiddels operationeel is. De overige drie fases moeten op korte termijn operationeel worden. Ook de warmte die met deze fases worden gegenereerd wordt ingezet voor het verwarmingssysteem in Mäntsälä. Mäntsälän Sähkö OY verwacht zodra alle vier fases operationeel te zijn niet langer gas te hoeven gebruiken voor het verwarmingssysteem en volledig te kunnen draaien op restwarmte uit het datacenter.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen

Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen

De Nederlandse projectontwikkelaar Van Caem plant een datacenter in Berlijn-Lichtenberg. Dat meldt het Duitse analistenbureau Thomas Daily. De projectomvang zou circa 1 miljard euro zijn, goed voor een datacenter van circa 100 MW. Daarmee is het het op vier na grootste datacenter van Duitsland en het grootste van Berlijn.

Kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor versnelling warmtenetten

Kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor versnelling warmtenetten

Het kabinet wil meer huishoudens op warmtenetten aansluiten zodat bestaande gebouwen van het aardgas af kunnen. Daarom stelt het een subsidie beschikbaar voor warmtebedrijven om te blijven investeren in nieuwe warmtenetten. Dat is gunstig nieuws voor datacenters die hun restwarmte willen gebruiken voor samenwerking met warmtebedrijven.

Cultuurcentrum in Frankfurt profiteert van restwarmte van nieuw Mainova Webhouse-datacenter

Cultuurcentrum in Frankfurt profiteert van restwarmte van nieuw Mainova Webhouse-datacenter

We zien steeds meer voorbeelden van hergebruik van restwarmte ontstaan. Ook in Duitsland. Het cultureelcentrum Batschkapp en energie- en datacenterbedrijf Mainova gaan samenwerken rond het hergebruik van restwarmte uit een datacenter van Mainova WebHouse, wat een volledige dochteronderneming van Mainova AG is. Dit datacenter wordt gebouwd in de di1