Wat doe je met een leeg datacenter of lege serverruimte?

gesloopt - sloophamer - facade-6483056_640

EED slingert die vraag aan

 

In reactie op het recente artikel over de EED maatregel is de vraag gesteld wat de toekomst is van oudere datacenters en serverruimtes. Deze vraag zal vaker gesteld gaan worden en het antwoord zal wellicht niet zijn wat men hoopte.

Op de website van de RVO verschijnen de eerste gegevens van de marktpartijen die met de EED te maken hebben. In lijn met de voorspelling zijn het de grotere partijen die het snelst de data konden inleveren. Met spanning wordt uitgekeken naar de gegevens van organisaties die minder omvangrijk zijn, minder expertise op dit dossier en minder personeel hebben.

Of de RVO van alle partijen de data gaat krijgen, ondanks de wettelijk verplichting, is trouwens nog maar de vraag. Het zou niet de eerste keer zijn dat een deel van de markt totaal niet in de gaten heeft dat men tot de doelgroep behoort.

Helemaal interessant wordt echter het volgende proces. Beheerders van gebouwen vullen de formulieren in en zien dat per 2027 de operaties in gevaar komen. De huidige PUE is al aan de hoge kant en de kans dat dit zonder ingrijpen afneemt tot de vereiste 1,5 is gering. Is die investering terug te verdienen, biedt het object überhaupt de ruimte voor ingrepen.

Die partijen zitten dus met de vraag wat moet er met dit datacenter (of serverruimte) gebeuren? Op dit moment zijn er in Nederland gebouwen die ooit deze functies hebben gehad maar al langere tijd leegstaan. Voorheen waren die makkelijk te verkopen of verhuren, sinds een jaar of vijf is dat niet langer het geval. Nieuwe gebouwen zijn duur, maar meer toekomstgericht.

Dit soort lege gebouwen slopen en op dezelfde plek overnieuw beginnen lijkt een aantrekkelijke optie. De infra is voorhanden en het voortzetten van de vergunning zal geen onoverkomelijk probleem zijn. Maar wat nu als er in de markt nul belangstelling is voor een gebouw, oud of nieuw, op die plek? Dat is geen hypothetische vraag, maar een die echt aan de orde is.

In Nederland was tot nu toe het credo “liever leegstand dan iets anders”. Bij de Zuiderburen hebben ze in tenminste twee gevallen voor een andere oplossing gekozen.

Reeds in 2017 heeft de bank KBC een rekencentrum op de schop genomen en een deel daarvan is flexwerkplek voor de eigen medewerkers geworden. Het voormalige datacentergebouw van Interxion nabij de luchthaven zou worden omgebouwd tot studentenwoonruimte.

Zou zoiets kunnen in Nederland? In theorie is alles mogelijk. De gebouwen waarvan te verwachten valt dat die per 2027 problematisch zijn, bevinden zich echter in de regel niet in gebieden waar deze herbestemming logisch is.

De vraag wat te doen met de oude datacenters en serverruimtes zal daarom vaker gesteld gaan worden wetende dat er geen makkelijke antwoord te verwachten is.

Lees ook
Casestudie ABB en Applied Digital versnellen AI-klaar datacenters

Casestudie ABB en Applied Digital versnellen AI-klaar datacenters

Applied Digital, een bouwer en exploitant van datacenters van de volgende generatie, heeft een infrastructuurpartnerschap met ABB gelanceerd op de greenfield 400 MW campus van het bedrijf in North Dakota, Verenigde Staten. De samenwerking zal snel innovatieve, betrouwbare en energie-efficiënte oplossingen ontwikkelen

Lessen van Radio Kootwijk: het belang van zelfstandigheid in communicatienetwerken

Lessen van Radio Kootwijk: het belang van zelfstandigheid in communicatienetwerken

In een recent blog van Bert Hubert herinnerde hij ons hoe Radio Kootwijk in de jaren 20 van de vorige eeuw werd gebouwd om directe internationale radiocommunicatie met Nederlands-Indië mogelijk te maken. Op deze manier kon Nederland haar onafhankelijkheid op het gebied van communicatie-infrastructuur waarborgen.

Juniper bouwt verder aan leiderschap in datacenternetwerken met AI-innovaties

Juniper bouwt verder aan leiderschap in datacenternetwerken met AI-innovaties

Juniper is een gevestigde naam in het leveren van innovatieve datacenternetwerkoplossingen. Zo benoemde Gartner ons dit jaar tot Leader in zijn Magic Quadrant voor Datacenter Switching en in het bijbehorende Critical Capabilities-rapport bekleedden we plek #1 in Enterprise Data Center Buildout