Waar blijven de Digital Twins?

geometric-digital-twin

Mist de datacenterindustrie de boot als het om Digital Twins gaat?

Dat is wellicht een wat al te stellige uitspraak, maar duidelijk is wel dat we als branche zeker niet voorop lopen als het gaat om de adoptie van deze aanpak. En dat is toch opmerkelijk, want de voordelen van deze technologie zijn groot. Ernst & Young heeft in een rapport berekend dat gebouwbeheerders die digital twins toepassen al gauw zo’n 35% op hun beheerkosten kunnen besparen. Dat is niet gering. Ook de voordelen als het gaat om milieu-impact zijn groot.

Laten dat nu net twee thema’s zijn die ook hoog op de agenda van datacenters staan. Kostenbesparing is altijd goed, denken veel datacenter operators. Het maakt de firma bovendien aantrekkelijker voor het geval men een rol in de consolidatie wil spelen die al een tijd aan de gang is. Duurzaamheid is een lastiger onderwerp, maar de druk op dat vlak neemt steeds verder toe. Dus ook daar is (nog meer) actie gewenst.

In tegenstelling tot de maakindustrie of de wereld van de infrastructuur (wegen, bruggen en dergelijke) en zelfs gemeentelijke overheden zien we rond digital twins nog niet zo heel veel activiteit in de datacenterwereld. Zien we de toegevoegde waarde niet? Doet het veel datacenters te veel denken aan DCIM, dat toch grote moeite had zijn belofte waar te maken en is met bij digital twins bang voor eenzelfde ontwikkeling? Of is men simpelweg behoudend en wacht men liever nog even een tijdje af?

Gelukkig zien we dat er in andere sectoren meer activiteiten zijn. Wellicht kunnen we daar op meeliften. Zo heeft de Fontys inmiddels een Digital Twin Academy opgericht. Weliswaar gericht op de maakindustrie, maar studenten en cursisten die de basisprincipes eenmaal in de vingers hebben kunnen ongetwijfeld al snel een vertaalslag naar datacenters maken.

Eerlijk gezegd denk ik dat het rapport van Ernst & Young wel eens de meeste impact zou kunnen hebben. Het is een bekend adviesbureau dat in het rapport rekenvoorbeelden en best practices aandraagt. Zodat we kunnen bekijken hoe men in een sector als vastgoed deze technologie al toepast. Kunnen we meteen kijken waar de problemen en valkuilen bij implementatie en toepassing zich bevinden.

Als DatacenterWorks gaan we zeker door met schrijven over digital twins. Liefst met toepassingen in de datacenterwerld. Dus mocht u een mooie case kennen, laat het ons gerust weten.

Lees ook
Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Al langer is duidelijk dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Nederlandse Eemshaven. De komst van de locatie is goed nieuws voor ons land. Het datacenter levert 150 tot 200 banen op. Dit bevestigen bronnen in de Eemshaven aan RTV Noord. Het is niet officieel bevestigd dat het nieuwe datacenter in de Eemshaven inderdaad eigendom is van A1

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in windenergie

Google investeert 55 miljoen euro in de ontwikkeling van windmolens in de Amerikaanse staat Texas. De windmolens zijn bedoeld om de CO2-emissies die door traditionele energiebronnen worden geproduceerd te compenseren. Google drijft zijn datacenters en kantoorpanden niet aan met windenergie, maar maakt gebruik van lokale traditionele energiebedrij1