VWE kiest voor Rittal LCP DX koeloplossing
Rittal maakt dat VWE heeft gekozen voor een Rittal LCP DX koeloplossing. Een deel van de investering in deze oplossing kan VWE, een organisatie die voertuiginformatie levert aan verzekeringsmaatschappij, garagebedrijven, leasemaatschappijen en andere partijen, dankzij de energie-investeringsaftrek (EIA) opvoeren als aftrekpost.
Het is niet de eerste keer dat VWE voor Rittal kiest. VWE is rond 2000 begonnen het het opzetten van een eigen IT-omgeving, waarbij het als eerste organisatie in Nederland koos voor de destijds nieuw geïntroduceerde RiMatrix totaaloplossing. Deze IT-omgeving is door de jaren heen uitgegroeid tot een groot IT-systeem met een eigen koudwatercircuit voor de koeling van ruim 200 eigen servers.
Uitwijkdatacenter
Om de beschikbaarheid van deze servers verder te optimaliseren besloot VWE in 2004 een uitwijkdatacenter in te richten. Dit datacenter kan in geval van calamiteiten de werking van het primaire datacenter overnemen en zorgt dat VWE haar dienstverlening kan blijven verzorgen. De racks op de uitwijklocatie zijn lange tijd gekoeld met een conventionele airconditioning.
Deze koelinstallatie was echter aan vervangen toe. X-ICT is daarom gevraagd een energiezuinige, compacte en onderhoudsvriendelijke oplossing aan te dragen. Dit is het Rittal LCP DX systeem geworden, dat onlangs door X-ICT in het uitwijkdatacenter is geïmplementeerd. Deze oplossing biedt VWE verschillende voordelen. Zo is het niet meer nodig op het dak te klimmen om aan de buitenunit van de airconditioning te kunnen werken. Alles is nu geïntegreerd in de LCP DX module.
Energie-investeringsaftrek
De LCP DX koeloplossing komt in aanmerking voor de EIA. VWE kan hierdoor 41% (dit is inmiddels verhoogd naar 58%) van de investering in het systeem als aftrekpost opvoeren. Dit resulteert in een netto kostenbesparing van 10% (in 2016 komt de besparing uit op 14%).
In de onderstaande video wordt het project bij VWE gepresenteerd. Meer informatie over het project is hier beschikbaar.
Dossiers
Meer over
Lees ook
Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling
In de Verenigde Staten heeft de federale overheid voor een bedrag van 40 miljoen dollar subsidies verleend aan bedrijven en universiteiten die nader onderzoek willen doen aan liquid cooling. In totaal zijn vijftien leveranciers en universitaire laboratoria geselecteerd om de eerste stappen te zetten onder COOLERCHIPS, een programma om het stroomverbruik...
Mark Boeren, CEO Pathema, over energie- en watertransities
Om de warmte van een datacenter af te stoten zijn er meerdere mogelijkheden, waaronder een warmtenet luchtgekoeld en watergekoeld (adiabatisch). Iedere methode heeft zijn eigen uitdagingen. Watergekoelde systemen hebben bijvoorbeeld te maken met kalkaanslag, corrosie en microbiologische vervuiling.
AI gaat helpen koeling te verbeteren
Software is de feitelijke oorzaak van het energiegebruik van datacenters. Daarom is het interessant om te zien dat steeds meer softwarebedrijven zich bezig houden met het ontwikkelen van specifieke technieken en programmatuur die bedoeld zijn om het energieverbruik dat hun eigen programmatuur als het ware ‘uitlokt’ te verminderen. Hierbij maken zij...