Voor ruim 968 miljoen euro aan OCP-apparatuur geleverd in 2017

De verkoop van Open Compute Project (OCP) apparatuur levert OCP-leden geen windeieren op. Leden realiseerden in 2017 in totaal ruim 1,2 miljard dollar, omgerekend zo'n 968 miljoen euro, met de verkoop van OCP-apparatuur. Naar verwachting doorbreekt de omzet in 2021 de grens van 4,8 miljard euro (6 miljard dollar).

OCP Dit blijkt uit onderzoek van IHS Markit naar de omarming van OCP-apparatuur in de datacenterindustrie. Voor het onderzoek heeft IHS Market gesproken met OCP-leden, leveranciers en service providers. Daarnaast heeft het onderzoeksbureau eigen onderzoek uitgevoerd naar de omzet van leden per regio en verticale markt.

Stevige groei

De omzet van OCP-leden uit OCP-apparatuur heeft in 2017 een jaar-op-jaar groei doorgemaakt van 103%. Over de afgelopen vijf jaar is de markt gegroeid met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 59%. Dit terwijl de markt voor algemene datacenterapparatuur naar verwachting met slechts enkele procenten is gegroeid.

Servers zijn goed voor bijna driekwart van de omzet die OCP-leden uit OCP-apparatuur halen. De omzet uit racks, stroomapparatuur en randapparatuur groeit naar verwachting tot 2021 het hardst. Het merendeel van de omzet wordt gerealiseerd op het Amerikaanse continent, wat vooral te danken is aan de omarming van OCP-apparatuur door hyperscalers, telecompoperators en de financiële sector.

Omzet in EMEA-regio stijgt

De omzet in de EMEA-regio is echter flink gegroeid met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 70%, wat vooral te danken aan investeringen door telecombedrijven. IHS Markit verwacht dat OCP-leden in 2021 voor het eerst meer dan 1 miljard dollar omzet uit OCP-apparatuur realiseren in de EMEA-regio.

Tot slot heeft IHS Markit gekeken naar de belangrijkste redenen om OCP-apparatuur te omarmen. Het verhogen van de energie-efficiëntie, het realiseren van kostenbesparingen, standaardisatie en de mogelijkheid apparatuur snel uit te rollen worden hierbij het vaakst genoemd.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Datacenters tellen is appels met peren vergelijken

Datacenters tellen is appels met peren vergelijken

Tijdens een recente MRA bijeenkomst werd aan de zaal gevraagd hoeveel datacenters er in Nederland zijn. Er waren vier antwoorden mogelijk. Elk van die antwoorden was het aantal datacenters dat door verschillende instanties en organisaties wordt gehanteerd. Deze vraag maakte op speelse wijze iets duidelijk. Niemand weet precies hoeveel datacenters1

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Nieuwe supercomputer van Jules Verne consortium biedt ongekende rekencapaciteit

Het Jules Verne consortium ( GENCI en CEA in Frankrijk en SURF in Nederland) maakt bekend dat GENCI begin 2026 een nieuwe Europese supercomputer zal huisvesten en exploiteren in Frankrijk. De supercomputer zal worden gebaseerd op Europese hardware- en softwaretechnologieën.

TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

TU Delft en TenneT presenteren plan voor energiesnelwegen

Nu datacenters meer en meer de ambitie lijken te hebben om een rol te spelen in de energietransitie, wordt het steeds belangrijker om de ontwikkelingen rond de grote netwerken in ons land te volgen. Daarom was een symposium dat onlangs werd georganiseerd door TenneT en de TU-Delf zeker de moeite van een bezoek waard.