Voor ruim 968 miljoen euro aan OCP-apparatuur geleverd in 2017

De verkoop van Open Compute Project (OCP) apparatuur levert OCP-leden geen windeieren op. Leden realiseerden in 2017 in totaal ruim 1,2 miljard dollar, omgerekend zo'n 968 miljoen euro, met de verkoop van OCP-apparatuur. Naar verwachting doorbreekt de omzet in 2021 de grens van 4,8 miljard euro (6 miljard dollar).

OCP Dit blijkt uit onderzoek van IHS Markit naar de omarming van OCP-apparatuur in de datacenterindustrie. Voor het onderzoek heeft IHS Market gesproken met OCP-leden, leveranciers en service providers. Daarnaast heeft het onderzoeksbureau eigen onderzoek uitgevoerd naar de omzet van leden per regio en verticale markt.

Stevige groei

De omzet van OCP-leden uit OCP-apparatuur heeft in 2017 een jaar-op-jaar groei doorgemaakt van 103%. Over de afgelopen vijf jaar is de markt gegroeid met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 59%. Dit terwijl de markt voor algemene datacenterapparatuur naar verwachting met slechts enkele procenten is gegroeid.

Servers zijn goed voor bijna driekwart van de omzet die OCP-leden uit OCP-apparatuur halen. De omzet uit racks, stroomapparatuur en randapparatuur groeit naar verwachting tot 2021 het hardst. Het merendeel van de omzet wordt gerealiseerd op het Amerikaanse continent, wat vooral te danken is aan de omarming van OCP-apparatuur door hyperscalers, telecompoperators en de financiële sector.

Omzet in EMEA-regio stijgt

De omzet in de EMEA-regio is echter flink gegroeid met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 70%, wat vooral te danken aan investeringen door telecombedrijven. IHS Markit verwacht dat OCP-leden in 2021 voor het eerst meer dan 1 miljard dollar omzet uit OCP-apparatuur realiseren in de EMEA-regio.

Tot slot heeft IHS Markit gekeken naar de belangrijkste redenen om OCP-apparatuur te omarmen. Het verhogen van de energie-efficiëntie, het realiseren van kostenbesparingen, standaardisatie en de mogelijkheid apparatuur snel uit te rollen worden hierbij het vaakst genoemd.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.