Vijf trends met grote impact op datacenters in 2020

dda

2020 wordt het jaar van de waarheid voor de industrie De Europese datacenter industrie nadert een belangrijk keerpunt. Als inmiddels volwassen industrie worden datacenters tegenwoordig geconfronteerd met serieuze uitdagingen. Ben jij voorbereid op deze vijf trends die in 2020 op onze industrie gaan afkomen? 

  1. Duurzaamheidsagenda van de Europese Unie

Afgelopen november heeft het Europees Parlement formeel de klimaatcrisis erkent. En de nieuw geïnstalleerde Europese Commissie kondigde aan in 2050 het eerste klimaatneutrale continent te willen zijn. Dit alles maakt één ding duidelijk: 2020 wordt hét jaar van duurzaamheid in Europa. De datacenter sector kan veel groen beleid verwachten, vooral met betrekking tot haar energie- en waterverbruik. 

  1. Geopolitieke spanningen

Datacenters en onzekerheid zijn een slechte combinatie. Data kent geen grenzen en vrije internationale handel is daarmee heel belangrijk. Een mogelijke Brexit aan het begin van 2020, de effecten van de aanhoudende trans-Atlantische handelsoorlog, en andere geopolitieke spanningen zullen een negatieve invloed hebben op de wereldhandel en wereldwijd zakendoen lastiger maken. 

  1. Behoefte aan bekwaam personeel

Het personeelstekort zal in 2020 een hoogtepunt bereiken, aangezien het huidige personeelsbestand met pensioen gaat. Volgens een survey van het Uptime Institute had 61% van de respondenten aanzienlijke problemen met het werven of behouden van personeel. Het vinden van het juiste personeel blijft van vitaal belang voor succes, ondanks de opkomst van AI en automatisering. Bovendien zijn betere vaardigheden en meer expertise hoognodig om de uitdagingen rondom klimaatverandering aan te pakken. 

  1. Toenemende regeldruk door overheden

Overheden op alle niveaus maken zich steeds meer zorgen over het gebruik van stroom, water en ruimte door datacenters. Kijkend naar de toenemende afhankelijkheid van burgers van digitale infrastructuur en de veiligheidsvoorschriften rondom persoonlijke data, zullen overheden datacenters nog nauwkeuriger onder de loep nemen. Toezicht en de regeldruk zullen dan ook toenemen in 2020. 

  1. Bedrijfsmodellen veranderen

De groeiende wereldwijde consolidatie en de opkomst van hyperscale datacenters heeft de supply chain van de industrie veranderd. Er is een toenemende vraag naar datacenters die aanvullende services bieden op het gebied van cloud, connectiviteit en beveiliging. Datacenterbouwers en operators moeten zich aanpassen aan deze nieuwe, snelle eisen en hun activiteiten aanpassen aan de specifieke wensen van hun klanten. 

Geen tijd te verspillen

Het is echter niet alleen maar doom & gloom. Met de nog steeds groeiende vraag naar data- en cloud oplossingen zal de Europese digitale infrastructuur naar verwachting in de komende 5 jaar verdubbelen. De belangrijkste vraag: hoe deze groei het beste te faciliteren? Waar te investeren, hoe te bouwen, welke technologie te gebruiken en met welke partners? Er is geen tijd te verspillen: dit vraagt NU om de beste strategie. 

Om voor deze ontwikkelingen de juiste strategie te kunnen bepalen, is samenwerking nodig. De industrie zal deze uitdagingen gezamenlijk het hoofd moeten bieden. De KickStart Europe-conferentie, aan het begin van het jaar, werpt een licht op deze trends in 2020 en biedt hiervoor een netwerk platform. Ontmoet collega's en bestaande zakenpartners en ontmoet nieuwe partijen om gezamenlijk mee deze trends aan te pakken. Kom op 27 en 28 januari naar Amsterdam voor KickStart Europe 2020 en geef jouw jaar een kickstart! Voor meer informatie, kijk op www.kickstartconf.eu