‘Verzekeren van batterijinstallaties wordt goedkoper’

sungrow-emea-itv-MC5S6cU-unsplash

Dat meldt Energy-Storage.news, een website die de ontwikkelingen op het gebied van energieopslag op de voet volgt. Dat is goed nieuws voor datacenters en telco die door middel van batterijen en de tijdelijke opslag van energie een actievere rol in de energietransitie willen spelen.

Opslag van energie in batterijen is een markt die inmiddels een jaar of 5 tot 7 oud, afhankelijk van land en regio. Hierdoor heeft de verzekeringsindustrie ook de kans gekregen om zowel kennis als historische data over batterijen te verzamelen. Hierdoor kunnen zij nu beter de risico’s van dit soort projecten inschatten.

Interessant genoeg spelen recente incidenten met installaties voor energieopslag in batterijen als Moss Landing dan ook in het voordeel van deze technologie. Een brand in een batterij in deze Californische opslag had tot gevolg dat een sprinklerinstallatie in werking trad, waardoor ook batterijen die normaal functioneerden problemen begonnen te vertonen. Van de fouten die zich bij deze en andere incidenten hebben voorgedaan, hebben waardevolle informatie voor zowel de industrie als de verzekeringssector opgeleverd.

In het artikel op Energy-Storage komen verzekeringsexperts aan het woord die aangeven dat verzekeringsbedrijven vooral kijken naar aspecten als het ontwerp van de installatie en dan met name de afstand tussen de gebruikte containers of kasten. Ook willen zij een goed beeld hebben van de kans dat een incident of storing zich kan ontwikkelen tot een catastrofale situatie. Verder kijken zij naar risico’s rond overstromingen, potentiële schade door stormen, de kwaliteit van de constructie die wordt gebruikt, maatregelen om brand te voorkomen of te blussen, en het plan van aanpak dat de eigenaar van een grote batterij-installatie met de lokale brandweer wil afspreken.

Ook standaarden spelen een rol bij de risicoinschatting. Assurantiebedrijven beschouwen de normen van organisaties als ANSI, IEEE, NFPA en UL als de norm en willen dat deze als best practice strikt worden gevolgd.

De huidige problemen in de supply chain die ook in de energiewereld tot forse problemen leidt, heeft ook op batterijopslag een stevige impact. Een gebrek van componenten en subsystemen betekent dat van standaardisatie in ontwerpen nog geen sprake is, iets wat een gemakkelijke en snelle beoordeling door verzekeraars in de weg staat. In plaats van standaardisatie zien we momenteel vooral ontwerpen met steeds grotere capaciteiten per container, meerdere gebruiksscenario's zoals reactief vermogen en belastingverschuiving, en opslagsystemen die gebaseerd zijn op andere technologieën dan lithium-ion. Denk dan onder andere aan vanadium en zelfs zwaartekracht energieopslagsystemen.

 

Lees ook
Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Nieuw traffic-record bij DE-CIX Frankfurt: 15 Tbps

Op woensdagavond 20 september heeft DE-CIX Frankfurt een nieuw verkeersrecord gevestigd door voor het eerst de grens van 15 Terabits per seconde (Tbps) te overschrijden, met een piek van 15,29 Tbps. Ter vergelijking: in 2022 doorbrak Frankfurt de barrières van 11, 12, 13 en 14 Tbps.

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Maarten Otto is nieuwe voorzitter Netbeheer Nederland

Het belang van datacenters neemt exponentieel toe. Ze staan centraal in onze digitale economie en zijn nauw verbonden met de energie-infrastructuur van ons land. Zoals Maarten Otto, de nieuw benoemde voorzitter van de ledenraad van Netbeheer Nederland, terecht opmerkt: "Onze energie-infrastructuur vormt nu en in de toekomst het fundament van Nederland."