Verbetert White Space as a Service de planning van datacentercapaciteit?

Quantum-full-functionality-1-600

Net nu steeds meer business-organisaties zich beginnen te realiseren dat het ‘as a service’ faciliteren van IT-applicaties stevige kosten met zich meebrengt, komt er tot weer een nieuwe variant bij: White Space as a Service. Is dit een nieuwe hype? Of een serieuze oplossing voor het plannen van IT- en datacentercapaciteit?

White Space as a Service is een dienst die onlangs is gelanceerd door Compass Datacenters, een Amerikaans datacenterbedrijf. De in Dallas, Texas gevestigde firma positioneert White Space as a Service (WSaaS) als een aanpak voor het toevoegen van incrementele lokale, externe of edge-capaciteit aan datacenters. Dat gaat in vaste modules van 100kW.

Het probleem dat deze firma wil oplossen is het feit dat steeds meer IT-afdelingen en datacenters problemen ervaren bij het plannen van nieuwe capaciteit. Capaciteitsplanning gebeurt tot nu toe eigenlijk op een vrij ouderwetse manier, is de centrale boodschap van een blog die Compass Quantum CEO Tony Grayson op LinkedIn heeft gepubliceerd. IT- en datacenter managers kijken daarbij naar de huidige IT-systemen en infrastructuur, de geprojecteerde groei van het bedrijf en de beschikbare technologie. Daar voegen zij allerlei informatie uit de organisatie aan toe en zo komen zij tot een budget en een plan om de verwachte toekomstige behoeften te kunnen ondersteunen.

Grayson noemt die aanpak op zijn best ‘een weldoordachte gok’. Veel organisaties zien zich namelijk geconfronteerd met steeds snellere en nauwelijks nog te voorspellen veranderingen bij de klanten en in de markten die zij bedienen, hun concurrentiepositie en de technologie waarop zij hun producten en diensten baseren. Als de business zelf al nauwelijks meer een planning kan maken van vraag- en marktontwikkelingen, hoe kunnen we dan van IT-afdelingen en datacenters verwachten dat zij dat wél kunnen?

Het moet dus anders, zegt Grayson in de blog post die als kop heeft meegekregen: ‘The Way we Deploy Racks Needs to Change’. Hij haalt daarbij ook Gartner aan. Consultants van deze analistenfirma benadrukken al geruime tijd dat veel business-organisaties werken met een IT- en datacenterinfrastructuur die simpelweg niet flexibel genoeg is om de snelle veranderingen in de markt en de maatschappij te kunnen bijbenen. Wat volgens Gartner nodig is, is een planningsmethode voor de technische infrastructuur die in staat is de snel veranderende eisen en wensen van de organisatie te ondersteunen, zonder dat vooraf duidelijk is wat die eisen en wensen nu precies zijn. Gartner spreekt hierbij van 'Designing for the Unknown’. Dat klinkt tegenstrijdig, maar wat zij vooral bedoelen: een business moet veel sneller kunnen reageren op ontwikkelingen. Dat lukt met de huidige werkmethoden en IT- en datacenterinfrastructuren simpelweg niet.

Compass Quantum heeft die door Gartner gesignaleerde behoefte naar extreme flexibiliteit vertaalt naar Whitespace as a Service. Bij deze dienst voert dit datacenterbedrijf het volledige scala aan installatie- en operations-activiteiten uit. Dit omvat zowel locatieselectie, locatievoorbereiding en vergunningen, installatie als monitoring en operations. De behoefte aan IT-capaciteit vult men in met datacentermodules van 100kW. Afhankelijk van de vraag naar extra of nieuwe IT-voorzieningen kan men 100kW of een veelvoud daarvan als een kant-en-klare module plaatsen op iedere gewenste locatie. Het bedrijf stelt tenslotte dat iedere module een volledige datacenterfunctionaliteit biedt. Iedere module is  ontworpen om Tier Ready te zijn en is gehuisvest in een weersbestendige composietbehuizing en kan tot 12 full-size racks ondersteunen.

Hierbij wordt zoals gezegd gewerkt met een leaseconstructie, zodat ook het investeren in nieuwe IT- en datacentercapaciteit flexibeler wordt, aangezien deze van CAPEX naar OPEX verhuizen. Quantum geeft aan binnen vier maanden een aanvraag voor nieuwe capaciteit van 100kW of een veelvoud daarvan te kunnen realiseren.

Meer over
Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.