Veel interactie tijdens de Expertsessie DatacenterWorks over koeling in het datacenter

Op 18 november vond de 5e DCW Expertsessie van dit jaar plaats. Deze editie stond geheel in het teken van koeling in het datacenter. Aan de hand van de resultaten van het onderzoek naar de koeling in datacenters besprak moderator Robbert Hoeffnagel de diverse invalshoeken van de deelnemende sponsors. 

Zo gaven Danny van Delden (Schneider Electric), Elbert Raben (Rittal), Mark Boeren (Pathema) en Mandy Ho – met Drazen Dukic als side kick - van Delta Electronics hun visie op vragen als: 

  • Er gaat momenteel veel aandacht uit naar technieken als immersion cooling en andere vormen van vloeistofkoeling. Maar er zijn ook nog andere manieren van koelen. Wat is eigenlijk de beste manier om voor een datacenter de optimale koelingsaanpak te kiezen? 
  • Vrije luchtkoeling stond een paar jaar geleden volop in de belangstelling. Is dat nog steeds zo? Of heeft de sector inmiddels ook nadelen van vrije luchtkoeling ontdekt? 
  • Hyperscalers passen steeds vaker AI-achtige technieken toe om de koeling te optimaliseren en kosten in de hand te houden. Hyperscalers beschikken over andere budgetten dan kleinere (enterprise) datacenters, maar het zijn wel vaak de trendsetters. Gaan Nederlandse colocatie en enterprise datacenters en edge datacenters daarom op afzienbare termijn ook over op AI? 
  • In de media wordt vaak een relatie gelegd tussen koeling en de milieu-impact van datacenters. Is dat terecht? Heeft de sector met het uitfaseren van vervuilende koudemiddelen niet al hele grote stappen gezet? Wat kan de sector nog meer doen om de milieu-impact van koelinstallaties terug te dringen? 
  • Sinds enige tijd wordt kritisch gekeken naar het waterverbruik van datacenters. Is dat waterverbruik inderdaad zo groot? Doen datacenters voldoende om grip te krijgen op hun waterverbruik? Wat zijn de ervaringen met het terugdringen van chemicaliën om legionella, biofilms en dergelijke tegen te gaan? 

De vragen en antwoorden waren voor veel deelnemers reden om flink te chatten en hun vragen aan het panel te stellen. Kijk hier terug naar de online expertsessie.

 

 

 

Deze online sessie werd ook gevolgd door de aanwezigen tijdens de Next Gen Cooling Summit in het Switch datacenter Woerden. Een summit die op 17 februari 2022 een vervolg zal krijgen.  

 

Lees ook
Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers nieuwe CEO van Penta Infra

Bob Sprengers gaat aan de slag als CEO van Penta Infra, zo kondigen Europese core en edge colocatie provider Penta Infra en hoofdinvesteerder Photon Capital vandaag aan. Sprengers is een zeer ervaren ICT-leider met een indrukwekkende internationale staat van dienst op het gebied van bedrijfs-, volume- en margegroei. Hij neemt de functie over van A1

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.