Vederlichte afvlakking in mei

DCW #6 DDI

De Nederlandse datacenters bevestigen in mei het beeld dat ze klaar zijn voor een nieuwe groeispurt. Waar het eerste kwartaal zoals gebruikelijk gekenmerkt werd door een relatieve rust, verwachten veel datacenters weer meer te investeren, waarbij het vermogen nog altijd sneller groeit dan het aantal vierkante meters. De groeiverwachting neemt net iets af, maar is al met al vrijwel stabiel. 

In de driemaandelijkse terugblik zien we dat de index naar verhouding dicht bij de 50 - evenwicht - blijft hangen. Er is groei op alle gebieden, van een kleine groei in vierkante meters tot best een behoorlijke groei van vermogen. De markt wordt nog altijd gekenmerkt door een verschuiving van in-huis naar uitbesteden, waarbij de nadruk van co-locatie naar hosting en cloudoplossingen verschuift. Als we alles bij elkaar optellen, is de Dutch Datacenter Index met de driemaandelijkse terugblik stabiel met een daling van slechts 0.1 punt.

Voor de komende drie maanden komt de index een heel punt lager uit op 61. De afname is gelijk verdeeld over oppervlakte, vermogen en investeringsniveau. Het vermogen en de investeringen groeien ook in mei beduidend harder dan het aantal vierkante meters. Ook de jaarlijkse vooruitblik laat een kleine afzwakking zien.

Dutch Datacenter Index, mei 2015

  Jan -Mar Apr – Jun Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 53 55 62
Vermogen 57 61 65
Investeringen 58 63 71
Totaal 57 61 67

Vooruitblik

De index toont ook deze maand dat 2015 op weg is om wederom een topjaar te worden voor datacentergroei. Het optimisme in de 12-maandelijkse vooruitzichten zwakt weliswaar een punt, maar blijft met 67 punten op een zeer hoog niveau. Vooral multi-tenant datacenters bereiden zich voor op verdere groei, terwijl single tenant datacenters het rustiger aan doen of zelfs afbouwen. Ondanks de harde groei van de multi-tenant datacenters, is de markt in een nieuwe fase beland. Waar Telecity de consolidatie begon met de voorgenomen overname van Interxion, heeft Equinix zich inmiddels al weer gemeld om de nieuwe combinatie over te nemen. De categorie grote, internationale, onafhankelijke datacenters is daarmee, voor wat de Nederlandse markt betreft, in één klap opgerold. Dat biedt ruimte voor bestaande spelers die best een deel van die koek willen hebben en mogelijk zelfs voor nieuwe internationale spelers. Of deze consolidatieslag overslaat naar regionale datacenters is nog maar de vraag.

Dutch Datacenter Index, Januari 2014 - Mei 2015

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research