Uptime Institute: datacenters offeren betrouwbaarheid op voor efficiëntie

rapport-UI-1

Gemiddelde PUE bereikt recordlaagte, maar de storingen nemen toe

De datacenterindustrie worstelt met de complexiteit van hybride IT en slaagt er niet in historische niveaus van betrouwbaarheid te handhaven, volgens de bevindingen van de achtste jaarlijkse Data Centre Survey van het Uptime Institute.

Uit de enquête bleek dat de gemiddelde Power Usage Effectiveness (PUE) in de branche een recordlaagte van 1,58 heeft bereikt. Tegelijkertijd nam de storingsfrequentie met een kwart toe en ook de ernst van elke storing nam toe in vergelijking met de bevindingen van een jaar geleden.

De nieuwste enquête van het Uptime Institute is de meest uitgebreide tot nu toe, er namen bijna 900 datacenterexploitanten en IT-beoefenaars uit 50 landen aan deel. Uit het onderzoek bleek dat een gemiddeld datacenter een beter gebruik van zijn energie zou maken, maar dat het ook meer kans liep op een storing - en deze onderbrekingen zijn schadelijker dan vorig jaar.

De enquête lijkt hybride IT aan te wijzen als een mogelijke boosdoener: volgens het Uptime Institute hebben veel organisaties gemeld dat ze moeite hadden om hybride architecturen te beheren die on-premises infrastructuur, colocatie en public cloud combineren.

Hoewel bijna twee derde van de respondenten (61 procent) zei dat het gebruik van hybride IT hun algehele IT veerkrachtiger heeft gemaakt, werd dit niet ondersteund door het bewijs: 31 procent ondervond een IT-downtime-incident of ernstige service-verslechtering in het afgelopen jaar, een aanzienlijke toename van 25 procent ten opzichte van het vorig jaar gerapporteerde aantal.

Meer dan 80 procent van de respondenten zei dat hun uitval te voorkomen was - de belangrijkste oorzaken van downtime waren, zoals altijd, menselijke fouten, stroomuitval, netwerkstoringen en configuratiefouten.

"Operators worstelen met nieuwe uitdagingen, waaronder een verhoogde complexiteit en grote onderlinge afhankelijkheid van systemen en datacenters", aldus Andy Lawrence, onderzoeksdirecteur bij het Uptime Institute. "Vooruitkijkend verwachten velen een aanzienlijke nieuwe hybride en edge computercapaciteit in te zetten, die nieuwe diensten zal ondersteunen, maar een extra laag van complexiteit zal toevoegen."

Bron: DatacenterDynamics

Dossiers
Meer over
Lees ook
Dutch Datacenter Index Februari 2021

Dutch Datacenter Index Februari 2021

Midden in de inmiddels derde Coronagolf blaken de Nederlandse datacenters van het vertrouwen. De angst voor vraaguitval is vrijwel geheel verdwenen, terwijl het einde van de Corona-crisis binnen bereik ligt. De vraag naar datacentercapaciteit blijft groeien. En we zien dat de investeringsbereidheid ook eindelijk terugveert.   Met de Dut1

Techleap.nl lanceert Energy Rapport: Groot potentieel aan duurzame energie-startups, maar investeringen blijven achter

Techleap.nl lanceert Energy Rapport: Groot potentieel aan duurzame energie-startups, maar investeringen blijven achter

Nederland heeft een enorm potentieel aan duurzame energie-startups, maar een gebrek aan financiering in een later stadium belemmert vaak hun groei. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde Flattening the Climate Curve: Startup Report 2020 van Techleap.nl.

Dutch Datacenter Index september 2020

Dutch Datacenter Index september 2020

Gedurende de zomer is de indruk bevestigd dat de impact van Covid-19 op de datacenteractiviteit beperkt blijft. Toch zien we dat er aanhoudende zorgen zijn over de liquiditeit van klanten, en houden single tenant-datacenters de hand op de knip.