Uptime Institute: ’90% bedrijven verwacht meer datacentercapaciteit nodig te hebben’

Uptime_Institute-280210.png

Terwijl meer en meer techbedrijven moeten afslanken nu de COVID 19-pandemie achter de rug is, verwachten veel enteroprise-organisaties juist een uitbreiding van de benodigde datacenter-capaciteit.

Veel techbedrijven hebben tijdens de pandemie hun personeelsbezetting fors uitgebreid. Dit was nodig om tegemoet te komen aan de enorme en bovendien onverwachte groei door de vele lockdowns. Veel werknemers van enterprise-organisaties moesten hierdoor vanuit huis gaan werken en hadden behoefte aan meer en betere IT-ondersteuning. Nu de werkomstandigheden van deze werknemers weer grotendeels normaal zijn, hebben zij minder behoefte aan cloud-based software-tools. Met de huidige ontslaggolf bij bedrijven als Microsoft tot gevolg.

Uitbreidingsplannen datacenters - uptime institute 2023-01

 

Interessant genoeg blijkt uit een recent verschenen onderzoeksrapport van Uptime Institute dat deze enterprise-organisaties zelf juist wél een uitbreiding van hun datacentercapaciteit nodig achten. Sterker nog, meer dan 90 procent van de ondervraagde enterprise-organisaties verwacht het komend jaar nieuwe capaciteit nodig te hebben. Die datacentercapaciteit willen zij invullen met eigen faciliteiten, door extra ruimte te huren bij colo-datacenters en door meer naar de public cloud te brengen. 

Opmerkelijk in de rapport van Uptime is echter dat veel ondernemingen van mening zijn dat het inrichten van workloads bij een colocatie-datacenter veelal duurder uitpakt dan wanneer men dit on-premise doet. Maar liefst meer dan een derde van de IT-afdelingen die momenteel gebruik maken van colocatie-diensten blijkt van mening dat de kosten daarvan hoger zijn dan verwacht. Dit kan volgens de analisten van Uptime worden verklaard door de prijscomplexiteit van de belangrijkste diensten van colocatie-faciliteiten. Denk dan aan bijvoorbeeld bekabeling, maatwerkaanpassingen of interconnectiekosten. In Europa spelen natuurlijk ook de forse stijgingen van met name de energiekosten hierbij een rol. 

Meer over
Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd

In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen

Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd

De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.