Uitrol 5G en de datacenterbranche

De aanstaande uitrol van het 5G netwerk voor mobiele communicatie en de grotere hoeveelheid gegevens die moet worden verwerkt, opgeslagen en verspreid hebben zeer waarschijnlijk een grote impact op de datacenterbranche. Hoe kunnen exploitanten van datacenters zich hierop voorbereiden?

Het 5G netwerk voor mobiele communicatie wordt binnenkort uitgerold en zal de mobiele ervaring voor iedereen radicaal veranderen door het draadloze netwerk dat momenteel wordt aangeboden te evenaren en te overtreffen.

5G-rittal-615x410

5G combineert hogere uploadsnelheden en een hogere mobiele capaciteit met aanzienlijk lagere latency. Data wordt nu in slechts één milliseconde geladen.

5G ondersteunt ook de uitbreiding van IoT-apparatuur en vergemakkelijkt het gebruik van draadloze sensoren thuis, in fabrieken en in magazijnen. 5G stuurt industriële robots aan en maakt communicatie tussen machines mogelijk om nog maar te zwijgen van autonome voertuigen, zelfs als die nog toekomstmuziek zijn.

In het begin zal de dekking niet universeel zijn. De uitrol begint waarschijnlijk in de grote steden, gevolgd door de landelijke gebieden. Exploitanten van datacenters moeten zich echter nog steeds voorbereiden op een vloedgolf van gegevens die nu in de cloud worden verwerkt/opgeslagen. Datacenters moeten ook de lage latency van 5G ondersteunen om de mogelijkheden van deze flexibele service te maximaliseren en gebruikers direct toegang te bieden tot een constante stroom van gegevens.

Een deel van deze druk kan worden verlicht door het decentraliseren van de IT-infrastructuur door lokale edge-datacenters uit te breiden. Edge computing, dat in essentie computerressources op de rand van een netwerk biedt, maakt het mogelijk om gegevens bij de bron te verwerken. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de lage latency terwijl de real-time toepassingen voor het systeem worden ondersteund.

Edge-datacenters blijven verbonden met de cloud en het is de cloud die vervolgens zorgt voor minder tijdafhankelijke data-analyses. Rittal biedt een complete one-stop oplossing in de iNNOVO Cloud en zijn eigen Edge Data Center; een combinatie die zich richt op alle ondernemingen, ongeacht hun grootte.

Het is dan ook niet verrassend dat veel eigenaren van datacenters al hebben geanticipeerd op de komst van 5G. Zij die dat niet hebben, moeten waarschijnlijk hun hardware vernieuwen of upgraden om de lage latency en bandbreedte te bieden die nodig is voor zowel 5G als edge computing in de cloud.

De algemene trend naar standaardisatie in dit verband is nuttig en helpt om de snelle implementatietijd en schaalbaarheid te bieden die de markt nu van datacenters verwacht.