Toch weer lichte twijfel over de groei

DDI

Datacenterbeslissers blijven zeer positief over de groei in de toekomst, maar wel minder dan vorige maand. Bovendien laat de driemaandelijkse terugblik zien dat de groei de laatste maanden even op een wat lager niveau ligt. De alsmaar positievere verwachtingen voor de economische groei in Nederland lijken verantwoordelijk voor het optimisme voor de komende tijd, meer dan de daadwerkelijke concrete plannen. 

In de driemaandelijkse terugblik zien we dat groei in de datacenteractiviteiten verder afzwakt, mede dankzij de vakantieperiode. Zowel wat vermogen betreft als vierkante meters en investeringen, zien we dat de groei enkele punten lager ligt ten opzichte van een maand geleden. De index als geheel daalt met 2 punten tot 55, waarbij opvalt dat de groei in vierkante meters bijna tot stilstand is gekomen.

Voor de komende drie maanden is de Nederlandse datacenterbeslisser net als vorige maand behoorlijk positief. De groei moet vooral komen uit meer vermogen en investeringen. Nederlandse organisaties blijven blijkbaar IT-apparatuur vervangen door meer high density oplossingen en blijven investeren in energie-efficiëntie. Opvallend is ook dat de noodstroomvoorziening hoger op de agenda is gekomen sinds de grote stroomstoring in Noord-Holland en Flevoland eind maart.

Tabel: Dutch Datacenter Index, september 2015

  Mei -Jul Aug – Okt Plus 12 maanden
Vierkante meters in gebruik 51 54 61
Vermogen 56 61 64
Investeringen 55 62 72
Totaal 55 60 67

Vooruitblik

Voor de lange termijn houdt het optimisme aan. Toch hebben we de neiging om de verwachtingen wat te temperen omdat de gerealiseerde groei wederom wat tegenvalt. Het sentiment blijft zeer positief, maar het aantal geplande uitbreidingen en nieuwbouwprojecten voor de korte termijn lijkt toch achter te blijven bij 2015. Overigens zien we ook dat in andere landen de groei op een iets lager pitje komt te staan. De groei wordt daarbij nog altijd voornamelijk gedreven door de groei van cloud en SaaS-leveranciers.

Figuur: Dutch Datacenter Index, Januari 2014 - September 2015

Peter Vermeulen is directeur van Pb7 Research

 
Dossiers