Tencent en ZTE introduceren modulair energie-efficiënt datacenter

tencent-west-lab

Tencent en ZTE introduceren het Tencent West Lab, een modulair en energie-efficiënt datacenter. Het energieverbruik van het datacenters wordt relatief laag gehouden door gebruik te maken van vrije koeling. Daarnaast wordt het datacenter in belangrijke mate aangedreven door zonnepanelen, die op het dak van het datacenter zijn geïnstalleerd.

Het datacenter wordt aangedreven met een combinatie van zonne-energie, gelijkstroom met een hoog voltage en elektriciteit van het reguliere energienetwerk. Het datacenter is modulair en kan hierdoor snel worden opgebouwd. De installatie van het datacenter neemt volgens de twee Aziatische bedrijven ongeveer twee weken in beslag vanaf het moment dat de servers op de locatie zijn afgeleverd.

Het Tencent West Lab maakt gebruik van indirectie adiabatische vrije koeling. Hiermee claimen Tencent en ZTE een lage Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,0665 te realiseren. Dit terwijl het merendeel van de Chinese datacenters een PUE van meer dan 2,2 hebben. Wel moet hier overigens als kanttekening bij worden vermeld dat in de berekening voor de PUE ook de opbrengst van de zonnepanelen is meegenomen. Dit is iets waar sommige PUE puristen het niet mee eens zullen zijn.

Meer over
Lees ook
Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

Zijn CO2-opslagcertificaten een model voor duurzamere datacenters?

De bouwsector staat aan de vooravond van een transformatie met de introductie van Construction Stored Carbon Credits door de Climate Cleanup Foundation. Deze innovatie, gericht op het verminderen van de CO2-uitstoot door het gebruik van biobased materialen zoals hout, hennep, en stro in de bouw, biedt een veelbelovende aanpak om de milieu-impact v1

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.