Telecomprovider aql levert restwarmte van datacenter aan stadsverwarming in Leeds

pixabay-server-room-1376349_960_720

Het Britse telecombedrijf aql maakt bekend de deuren te hebben geopend van een nieuw datacenter in het South Banks district van de Britse stad Leeds. De restwarmte die in het datacenter wordt gegenereerd wordt afgegeven aan de lokale stadsverwarming en hierdoor gebruikt om zowel woningen als bedrijven in de omgeving te verwarming.

Dit meldt DatacenterDynamics. aql is zeker niet het eerste bedrijf dat restwarmte uit een datacenter inzet om woningen en bedrijfspanden te verwarmen. Onder andere in Scandinavië komen dergelijke oplossingen meer voor. In andere landen wordt restwarmte echter nog slechts beperkt ingezet voor dit doeleinden.

Stadsverwarming

De Britse stad Leeds zet hier nu wel op in. De stad heeft een stadsverwarming gebouwd om restwarmte die door een afvalverwerkingsinstallatie wordt gegenereerd te kunnen hergebruiken. Het nieuwe datacenter van aql gaat nu eveneens restwarmte leveren aan deze stadsverwarming. Mogelijk wordt de stadsverwarming in de toekomst ook ingezet voor het verwarmen van een openluchtzwembad in Leeds.

Het nieuwe datacenter wordt door aql gebruikt om verschillende Britse scholen, universiteiten en academische medische centra te bedienen. Hiervoor wordt het datacenter verbonden met Janet, een multi-terabit netwerk dat is bedoeld om de onderwijssector in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen. De University of Leeds wordt de eerste gebruiker van het datacenter.

Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.