Telecomprovider aql levert restwarmte van datacenter aan stadsverwarming in Leeds

pixabay-server-room-1376349_960_720

Het Britse telecombedrijf aql maakt bekend de deuren te hebben geopend van een nieuw datacenter in het South Banks district van de Britse stad Leeds. De restwarmte die in het datacenter wordt gegenereerd wordt afgegeven aan de lokale stadsverwarming en hierdoor gebruikt om zowel woningen als bedrijven in de omgeving te verwarming.

Dit meldt DatacenterDynamics. aql is zeker niet het eerste bedrijf dat restwarmte uit een datacenter inzet om woningen en bedrijfspanden te verwarmen. Onder andere in Scandinavië komen dergelijke oplossingen meer voor. In andere landen wordt restwarmte echter nog slechts beperkt ingezet voor dit doeleinden.

Stadsverwarming

De Britse stad Leeds zet hier nu wel op in. De stad heeft een stadsverwarming gebouwd om restwarmte die door een afvalverwerkingsinstallatie wordt gegenereerd te kunnen hergebruiken. Het nieuwe datacenter van aql gaat nu eveneens restwarmte leveren aan deze stadsverwarming. Mogelijk wordt de stadsverwarming in de toekomst ook ingezet voor het verwarmen van een openluchtzwembad in Leeds.

Het nieuwe datacenter wordt door aql gebruikt om verschillende Britse scholen, universiteiten en academische medische centra te bedienen. Hiervoor wordt het datacenter verbonden met Janet, een multi-terabit netwerk dat is bedoeld om de onderwijssector in het Verenigd Koninkrijk te ondersteunen. De University of Leeds wordt de eerste gebruiker van het datacenter.

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.