Technologie maakt het mogelijk restwarmte efficiënt in te zetten
Aligned Energy combineert zijn eigen koelsysteem voor datacenters met restwarmtetechnologie van het Zweedse Climeon. Dit maakt het volgens het bedrijf mogelijk restwarmte van servers op efficiënte wijze te hergebruiken in datacenters. Aligned spreekt over een doorbraak in de inzet van restwarmte en stelt hiermee datacenters voor 100% met duurzame energie te kunnen aandrijven.
Datacenters genereren veel warmte. Deze warmte wordt doorgaans afgevoerd met koelinstallaties en gaat hierbij in veel gevallen verloren. Door restwarmte te hergebruiken kan een datacenter efficiënter opereren, doordat energie niet langer verloren gaat en opnieuw wordt ingezet. Al langer werken allerlei partijen aan oplossingen waarbij restwarmte uit datacenters wordt hergebruikt.
Uitdagingen
Restwarmte biedt echter een aantal uitdaging. Zo produceren servers warmte van een relatief lage temperatuur en is het efficiënt transporteren van warmte een uitdaging. Technologie van Climeon maakt het echter mogelijk warmte met een relatief lager temperatuur op efficiënte wijze om te zetten in elektriciteit. Hierbij wordt een stof omgezet van een vloeistof naar een gas, waardoor de druk in het systeem wordt verhoogd en een turbine wordt aangedreven die elektriciteit opwekt. Climeon stelt dat hierbij geen verliezen optreden tijdens het condensatieproces. Door restwarmte te hergebruiken in hetzelfde datacenter dat deze restwarmte produceert hoeft warmte daarnaast niet over lange afstanden te worden getransporteerd.
Door hun oplossingen te combineren zijn Aligned Energy en Climeon erin geslaagd de technologie van Climeon aan te drijven met het koelsysteem van Aligned. Dit koelsysteem vangt via een heatsink de warmte direct in het rack af en vervoert deze via een thermische bus, wat volgens Aligned aanzienlijk efficiënter is dan transport via de lucht.
Dossiers
Meer over
Lees ook
Nederlandse projectontwikkelaar wil datacenter in Berlijn bouwen
De Nederlandse projectontwikkelaar Van Caem plant een datacenter in Berlijn-Lichtenberg. Dat meldt het Duitse analistenbureau Thomas Daily. De projectomvang zou circa 1 miljard euro zijn, goed voor een datacenter van circa 100 MW. Daarmee is het het op vier na grootste datacenter van Duitsland en het grootste van Berlijn.
Amerikaanse overheid steekt 40 miljoen dollar in liquid cooling
In de Verenigde Staten heeft de federale overheid voor een bedrag van 40 miljoen dollar subsidies verleend aan bedrijven en universiteiten die nader onderzoek willen doen aan liquid cooling. In totaal zijn vijftien leveranciers en universitaire laboratoria geselecteerd om de eerste stappen te zetten onder COOLERCHIPS, een programma om het stroomverbruik...
Kabinet stelt 150 miljoen euro beschikbaar voor versnelling warmtenetten
Het kabinet wil meer huishoudens op warmtenetten aansluiten zodat bestaande gebouwen van het aardgas af kunnen. Daarom stelt het een subsidie beschikbaar voor warmtebedrijven om te blijven investeren in nieuwe warmtenetten. Dat is gunstig nieuws voor datacenters die hun restwarmte willen gebruiken voor samenwerking met warmtebedrijven.