Switch Datacenter implementeert indirecte adiabatische koeling

Switch-Datacenters-AMS1-outside

Switch Datacenters, een aanbieder van carrier-neutrale colocatie services en corporate datacenters met eigen datacenters in Amsterdam Zuidoost en Woerden, maakt bekend indirecte adiabatische koeling van Air@Work in zijn datacenters te hebben geïmplementeerd. De technologie zorgt voor besparingen op het gebied van zowel energie- en waterverbruik als onderhoud, en stelt Switch Datacenters in staat om een gecalculeerde Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,07 te realiseren.

De implementatie van Air@Work’s indirecte adiabatische koeling technologie is onderdeel van een upgrade van Tier 3+ naar Tier 4 specificaties voor de datacenters van Switch in Amsterdam Zuidoost (Switch AMS1) en Woerden (Switch WRD1). Het realiseren van een lage Power Usage Effectiveness (PUE) is een belangrijk onderdeel van de Tier 4 upgrade.

Indirecte adiabatische koeling

Air@Work’s indirecte adiabatische koeling oplossing maakt gebruik van ‘StatiqCooling’, een synthetische warmtewisselaar voor adiabatische koeling. De warmtewisselaar betreft gepatenteerde technologie welke ontwikkeld is door Air@Work. De technologie levert een laag waterverbruik op. De systemen zijn relatief klein van vorm, modulair en daarmee schaalbaar. De stroomcapaciteit kan modulair en stapsgewijs worden uitgebouwd van 20kW naar 200 kW.

Alle adiabatische koeling elementen van Air@Work zijn ontworpen voor N+1. Het betekent dat de oplossing redundant is uitgevoerd en de koeling niet afhankelijk is van een enkel koud-water circuit. Een slim operating systeem (OS) zorgt ervoor dat alle single-points-of-failure worden verholpen terwijl de complexiteit wordt verminderd. De modulariteit van het systeem maakt het mogelijk accurate metingen en controles uit te voeren met betrekking tot de utilisatie, het verbruik en de eisen ten aanzien van verschillende koelmodellen.

Strengere infrastructurele eisen

“De strengere infrastructurele eisen van met name internationaal opererende cloud service providers, hebben ons ertoe bewogen om verder te investeren in innovatieve technologieën en de upgrade naar Tier 4 te maken,” zegt Gregor Snip, CEO en oprichter van Switch Datacenters. “Recent hebben wij 20 nieuwe cloud providers toegevoegd aan ons klantenportfolio, overwegend ISP’s die een Europese hub in Amsterdam wilden onderbrengen. Deze bedrijven willen hun cloud klanten een gewaarborgde 100% uptime garantie bieden.”

“De Tier 3+ specificaties van onze datacenters voldeden al aan enterprise standaarden,” zegt Snip. “Met deze upgrade naar Tier 4 specificaties gaan we nog een stap verder met onze datacenter infrastructuur. Hiermee zijn we de eerste datacenter aanbieder in de regio Amsterdam die Tier 4 geclassificeerde datacenter services aanbiedt in lijn met de strenge specificaties van Uptime Institute.”

Energiebesparing van 80 procent

Snip: “De indirecte adiabatische koeling technologie van Air@Work levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het realiseren van de Tier 4 status. De technologie zorgt tevens voor een energiebesparing van maar liefst 80 procent binnen de koeling installatie terwijl de eenvoudig te onderhouden koeling-units lage onderhoudskosten met zich meebrengen – het onderhoud kan nu door onze eigen engineers worden gedaan. De gecalculeerde PUE van 1,07 maakt ons nu één van de groenste en waarschijnlijk ook één van de meest kosteneffectieve datacenter service providers op de Europese markt.”

Switch Datacenters heeft naast de investering in indirecte adiabatische koeling van Air@Work verschillende andere nieuwe technologieën geïmplementeerd om te kunnen voldoen aan Uptime Institute’s Tier 4 specificaties. Alle systemen binnen Switch AMS1 en Switch WRD1 hebben in samenwerking met Schneider Electric een upgrade gekregen. De gehele datacenter infrastructuur (behalve de racks), variërend van transformatoren tot het elektrische board en de Uninterruptable Power Supplies (UPS’en), de busbar systemen en de Power Distribution Units (PDU’s).

Meer over
Lees ook
Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox EMEA overgenomen door Syntagma Capital

Lennox International heeft de details bekend gemaakt van een overeenkomst om de commerciële HVAC- en koelactiviteiten van Lennox EMEA af te stoten. Syntagma Capital, een Europese private onderneming, zal de activa van Lennox in EMEA overnemen.

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken l1

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.