<


Supercomputer koelt zichzelf met warm water

SuperMUC-NG-Adsorptionskaeltemaschine_Foto_Fahrenheit-800

De SuperMUC-NG laat zien dat nieuwe ideeën en concepten belangrijke bijdragen kunnen leveren aan de verduurzaming van de digitale infrastructuur. Deze supercomputer van Intel-Lenovo is geïnstalleerd in het Leibniz Supercomputer Centre in het Duitse Garching en wordt gebruikt voor complexe wetenschappelijke berekeningen. Als gevolg van de enorme en warmteopwekkende rekenprestaties maakt het systeem gebruik van een adsorptiekoelsysteem.

Het adsorptiekoelsysteem levert een belangrijke energiebesparing op. Het zet de warmte die wordt geproduceerd in processoren om in koelenergie voor het koelsysteem. Als resultaat van deze warmteterugwinning optimaliseert de koelinfrastructuur van de computer de efficiëntie, wat energie bespaart en de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert. Op het gebied van high-performance computing (HPC) is de SuperMUC-NG een model geworden op het gebied van duurzaamheid. Het adsorptiekoelsysteem van Fahrenheit is met een vermogen van 600 kilowatt momenteel een van de grootste in Europa.

Grote datacenters kunnen groene IT-pioniers zijn doordat ze op een kosteneffectieve en tegelijkertijd resourcebesparende manier worden gekoeld. Volgens het Duitse NeRZ - het netwerk van energiezuinige datacenters - wordt in Duitse datacenters jaarlijks meer dan 13 miljard kilowattuur aan energie omgezet in warmte en vervolgens in het milieu afgegeven. Tegelijkertijd stelt de toenemende densiteit in datacenters steeds hogere eisen aan koelsystemen. Volgens een studie van het Borderstep Institute is het energieverbruik van Duitse datacenters met meer dan 40 procent gestegen in vergelijking met 2010.

Andreas Thomasch, directeur HPC & AI bij Lenovo zegt: “De warmwaterkoeling die is geïmplementeerd in samenwerking met Fahrenheit en het Leibniz Supercomputer Centre laat zien hoe zelfs zeer energie-intensieve supercomputers die meerdere megawatt gebruiken, hun restwarmte kunnen gebruiken om koelcapaciteit op te wekken. We combineren hier de Fahrenheit-adsorptietechnologie met de Lenovo Neptune-technologie.”

Het warmwaterkoelsysteem met een koelvermogen tot vier megawatt warmte koelt de ongeveer 311.000 compute cores en geheugens van de SuperMUC-NG. De temperatuur van het warmwaterkoelsysteem loopt op tot 55 °C. Deze restwarmte van het systeem kan op zijn beurt worden gebruikt om gebouwen te verwarmen tijdens de koudere maanden. Bovendien gebruikt het adsorptiesysteem de warmte van het warme water om koelenergie te produceren. Zo koelt het de verwarmde lucht van de resterende luchtgekoelde componenten met behulp van watergekoelde achterdeuren, die functioneren als lucht-naar-water warmtewisselaars. Hiervoor is water met een temperatuur van circa 20 °C en een maximale koelcapaciteit van zo’n 0,6 megawatt vereist. Dit warmteterugwinningssysteem bespaart tot 80 procent elektriciteit tijdens het koelen in vergelijking met conventionele koelsystemen. Zo koelt de computer zichzelf af, omdat de warmte die uit de processen vrijkomt, de productie van koud water mogelijk maakt.
Lees ook
Schneider Electric breidt portfolio uit met Easy Micro Data Centers

Schneider Electric breidt portfolio uit met Easy Micro Data Centers

Schneider Electric™, de koploper in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, kondigt de uitbreiding aan van het Micro Data Center-portfolio met de Easy Micro Data Center-serie voor standaard IT- en commerciële omgevingen.

Visie DC - People op de uitdagingen in de arbeidsmarkt:  behoefte aan betrouwbare Partners

Visie DC - People op de uitdagingen in de arbeidsmarkt: behoefte aan betrouwbare Partners

Nu de pandemie afvlakt is het tijd om de balans op te maken. Datacenters hebben veel bedrijven door de lockdowns geholpen en draaien als nooit tevoren. Dat heeft echter wel tot gevolg dat datacenters steeds meer moeite hebben om hun vacatures in te vullen. Daartoe wenden zij zich steeds meer tot externe betrouwbare partijen die hen kunnen helpen deze...

RUG HPC Datacenter on Zernike Campus Groningen completed

RUG HPC Datacenter on Zernike Campus Groningen completed

The new High Performance Computing Datacenter of the University of Groningen (UG) has been structurally delivered by ENGIE Services on Thursday 16 September 2021. This energy-efficient building on the Grouwelerie on the Zernike Campus replaces the old 'Rekenhal' of the Center for Information Technology (CIT). The design of the façade is inspired by...