Stulz lanceert Cybercool2 chiller

Cybercool2 Stulz

Stulz heeft tijdens een event in Zandvoort een nieuwe chiller-lijn gelanceerd: de Cybercool2. De chillers kenmerken zich volgens het bedrijf door zeer goede energie-efficiency waarden (EER) en de betrouwbaarheid.

“De Cybercool2 is de opvolger van de eerste CyberCool-serie”, vertelde Jürgen Römer, Head of Product Management Chillers van Stulz bij de introductie in Zandvoort. “De doelgroep van de CyberCool2-lijn wordt voornamelijk gevormd door datacenters. De belangrijkste kenmerken van deze chillers zijn de zeer goede energie-efficiency waarden (EER) en de betrouwbaarheid. Deze hoge EER-waarden worden onder andere bereikt door het toepassen van zo groot mogelijke condensors (microchannel) gecombineerd met zeer efficiënte compressoren en ventilatoren.” Ook is veel aandacht besteed aan optimalisatie van de luchtstromingen door de unit, vertelde Römer, waardoor het door de condensorventilatoren te overwinnen drukverschil tot een minimum wordt beperkt.

Capex/Opex

Uiteraard zorgt het toepassen van al deze techniek voor een wat hogere investering (Capex), echter door de lage operationele kosten (Opex) kunnen terugverdientijden van 2 tot 3 jaar worden gerealiseerd.

Productrange

De productrange loopt van 54 kW tot en met 1.4 MW. De CyberCool2 kan optioneel worden voorzien van vrije koeling. Het standaard watertemperatuurtraject bedraagt 18/12 °C. Optioneel zijn trajecten tot 31/25 °C mogelijk. Door de zo groot mogelijk uitgevoerde vrije koeling-batterij kan er al hoog rendement uit de vrije koeling-batterij worden gehaald bij een buitenluchttemperatuur van twee graden onder het retourwater setpoint.

Werkingsgebied

De chillers hebben een groot werkingsgebied (-25 tot + 55C) en zijn leverbaar met vele opties. Een voor datacenters zeer aantrekkelijke optie is de mogelijkheid van een snelle herstart naar spanningsuitval. De installatie kan dan binnen 1 à 2 minuten weer 100 procent van zijn koelvermogen leveren. Tevens kan de chiller worden voorzien van wegklapbare condensorfans, dit geeft makkelijk toegang tot de condensors en dus een aanzienlijke besparing op de onderhoudstijden. Afhankelijk van het gekozen model worden de units geleverd met scroll compressoren en plaatverdampers of schroefcompressoren in combinatie met een shell en tube verdamper.

De chillers zijn leverbaar in een luchtgekoelde uitvoering en worden gefabriceerd bij Stulz GmbH in Hamburg.

Meer over
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Apto is nieuwe speler in Europese hyperscale datacentermarkt

Een nieuwe Europese hyperscale datacenterfirma is van start gegaan - Apto genaamd. Het bedrijf wil meeliften op de volgende golf van de digitale economie. Daartoe zoekt Apto samenwerking met cloud service providers om hun uitbreiding over het Europese continent te faciliteren.

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

Raad van State vernietigt bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' gemeente Zeewolde

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (20 september 2023) het bestemmingsplan 'Bedrijventerrein Trekkersveld IV' van de gemeente Zeewolde vernietigd. Het bestemmingsplan maakte de komst van een zogenoemd hyperscale datacenter mogelijk.