Stichting SKAO publiceert versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder 4.0
Op 14 januari 2025 introduceerde Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder, een instrument voor bedrijven en overheden die streven naar reductie van hun CO₂-uitstoot. Deze update is ook relevant voor datacenters, waar duurzaamheid en energie-efficiëntie steeds belangrijkere pijlers worden in de bedrijfsvoering.
Datacenters behoren nu eenmaal tot de grotere energieverbruikers en staan dus voor de uitdaging om hun CO₂-uitstoot te reduceren. De vernieuwde CO₂-Prestatieladder biedt met versie 4.0 concrete handvatten voor datacenters om dit doel te bereiken. Zo introduceert de nieuwe versie een klimaattransitieplan voor organisaties die hogere certificeringsniveaus willen bereiken. Dit plan stelt datacenters in staat om een route uit te stippelen naar CO₂-neutraliteit uiterlijk in 2050. Het omvat tussendoelen en gerichte maatregelen, zoals overschakelen op hernieuwbare energiebronnen, implementeren van warmteterugwinning, verbetering van Power Usage Effectiveness (PUE).
De vernieuwde versie is volgens stichting SKAO beter afgestemd op internationale normen, zoals het Klimaatakkoord van Parijs en de CSRD. Dit maakt het eenvoudiger om te voldoen aan wet- en regelgeving, terwijl ze tegelijkertijd bijdragen aan wereldwijde klimaatdoelen. Datacenters werken vaak samen met hardwareleveranciers, energieleveranciers en andere partners. Het klimaattransitieplan benadrukt daarom de noodzaak van samenwerking binnen ketens om emissiereductie te versnellen.
Bedrijven die de CO₂-Prestatieladder implementeren, kunnen tastbare voordelen behalen, meent de stichting:
- Versnelling van emissiereductie: Uit onderzoek blijkt dat gecertificeerde organisaties hun CO₂-uitstoot twee keer zo snel reduceren als niet-gecertificeerde bedrijven.
- Concurrentievoordeel bij aanbestedingen: De ladder speelt een belangrijke rol in duurzaam aanbesteden. Met meer dan 300 aanbestedende diensten die de ladder toepassen, biedt certificering een strategisch voordeel bij het binnenhalen van opdrachten.
- Efficiënter energiegebruik: Door de nadruk op concrete maatregelen draagt de ladder bij aan lagere operationele kosten en een verbeterde duurzaamheidsstrategie.
Met versie 4.0 van de CO₂-Prestatieladder zet SKAO opnieuw een stap in de ondersteuning van organisaties bij de energietransitie. Voor datacenters biedt deze update een praktische en strategische aanpak om duurzaamheidsdoelen te behalen en zich voor te bereiden op een CO₂-neutrale toekomst. Door proactief aan de slag te gaan met de richtlijnen en hulpmiddelen van de ladder, kunnen zij niet alleen hun eigen impact verminderen, maar ook een voortrekkersrol vervullen in de verduurzaming van de digitale infrastructuur.
Meer over
Lees ook
Microsoft mikt op datacenter dat geen water gebruikt
Microsoft streeft ernaar om in 2030 waterpositief te zijn, wat inhoudt dat het bedrijf meer water zal aanvullen dan het verbruikt. De overgang naar datacenters die geen water gebruiken voor koeling is een cruciale stap in het bereiken van deze doelstelling. Door het verminderen van het waterverbruik in datacenters draagt Microsoft bij aan de besch1
Onderzoek en aanbevelingen over datacenters en digitale infrastructuur in de MRA
De Metropoolregio Amsterdam (MRA) geeft onderdak aan een groot aantal datacenters en digitale dienstverleners. Deze digitale sector is sterk gegroeid en van groot belang voor de economie, maar kan niet onbeperkt groeien: daarvoor ontbreekt de ruimte en netcapaciteit. De provincies en gemeenten binnen de MRA zijn bezig om hun beleid rondom digitale1
Maakt opslag van energie in vliegwielen een come-back?
Vliegwielen, ooit beschouwd als een niche-oplossing voor energieopslag, lijken een nieuwe kans te krijgen dankzij technologische vooruitgang en de groeiende vraag naar stabiele energievoorzieningen uit hernieuwbare bronnen. Hoewel vliegwielen al langer worden gebruikt in UPS-systemen (Uninterruptible Power Supply) in datacenters, zijn ze nooit ech1