Startup belooft 100x snellere CPU's voor datacenter servers

Flow

Terwijl momenteel de meeste aandacht uitgaat naar chips die geoptimaliseerd zijn voor AI, lijken algemene Central Processing Units of CPU’s minder het nieuws te halen. "Als je naar de ontwikkeling van CPUs kijkt, zie je generatie op generatie slechts incrementele verbeteringen," zegt Timo Valtonen, CEO en mede-oprichter van het Finse Flow Computing. Zijn doel is om CPUs terug te brengen naar hun 'centrale' rol in de wereld van server- en andere hardware. Om dit te bereiken, stelt hij samen met zijn team een nieuwe aanpak voor: de introductie van zogenaamde Parallel Processing Units (PPU's).

In plaats van te proberen de rekenkracht te vergroten door meerdere identieke CPU-kernen in een apparaat te plaatsen, stelt Flow Computing voor om een mix van traditionele CPU-kernen en hun innovatieve PPU-kernen te gebruiken. Bijvoorbeeld, in plaats van 16 identieke CPU-kernen in een laptop, zouden fabrikanten 4 CPU-kernen kunnen combineren met 64 PPU-kernen. Dit zou volgens Valtonen tot 100 keer betere prestaties opleveren, vooral bij taken die parallel uitgevoerd kunnen worden. Deze aanpak werd gepresenteerd tijdens de Hot Chips-conferentie in augustus. 

De PPU biedt snelheidsvoordelen bij parallelle rekenprocessen, waar traditionele CPU's minder goed in zijn, en waar offloading naar een GPU te duur zou zijn. Parallelisatie is vaak alleen de moeite waard bij grote workloads, omdat de overhead bij kleinere taken de voordelen teniet kan doen. De introductie van PPU's verandert dit beeld, omdat het parallelle verwerking mogelijk maakt, zelfs bij kleinere workloads. 

Computertaken kunnen grofweg in twee categorieën worden ingedeeld: sequentiële taken, waarbij elke stap afhankelijk is van de vorige, en parallelle taken, die onafhankelijk van elkaar kunnen worden uitgevoerd. Volgens Flow Computing is het onmogelijk om een architectuur te optimaliseren voor beide soorten taken. Het idee is daarom om aparte eenheden te gebruiken die geoptimaliseerd zijn voor elk type taak. De CPU kan de sequentiële delen van een code uitvoeren, terwijl de parallelle delen worden toegewezen aan de PPU, wat resulteert in een optimale combinatie. 

Flow Computing heeft inmiddels een proof-of-concept ontwikkeld op basis van een FPGA-implementatie van hun ontwerp, die identiek presteerde aan hun simulator. Met andere woorden: de verwachte resultaten werden in de praktijk ook gerealiseerd. Uit vergelijkende studies blijkt dat dit PPU-ontwerp tot 100 keer betere prestaties kan leveren dan bestaande CPUs. Momenteel werkt het team aan een compiler voor hun PPU waarmee software geschikt kan worden gemaakt voor deze manier van werken. Ook zoekt men samenwerking met grote CPU-fabrikanten om de technologie verder te ontwikkelen.

Meer over
Lees ook
Munters en ZutaCore bundelen krachten rond vloeitstofkoeling

Munters en ZutaCore bundelen krachten rond vloeitstofkoeling

Munters en ZutaCore hebben een samenwerking aangekondigd om meer duurzame koeloplossingen voor datacenters te ontwikkelen. ZutaCore levert direct-to-chip, waterloze vloeistofkoeling voor datacenters. Door de samenwerking zullen de tweefase vloeistofkoelingstechnologie van ZutaCore en de SyCool-systemen van Munters worden geïntegreerd.

Veroorzaken componenttekorten een vertraging in de markt voor liquid cooling?

Veroorzaken componenttekorten een vertraging in de markt voor liquid cooling?

De markt voor liquid cooling, een essentiële technologie voor high-performance AI-servers, lijkt momenteel een aanzienlijke vertraging te ondervinden. Dat meldt de website Tom’s Hardware. Deze vertraging zou veroorzaakt worden door tekorten aan cruciale componenten, zoals snelkoppelingen, die nodig zijn voor de correcte werking van vloeistofgekoel1

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.