SPIE en DDA willen efficiëntie en duurzaamheid van datacenterindustrie vergroten

computers-2652997_960_720-pixabay-tstokes

Brancheorganisatie Dutch Data Center Association (DDA) en SPIE slaan de handen ineen om de datacentermarkt te versterken en te verduurzamen. Specialist in het ontwikkelen, installeren en onderhouden van datacenters SPIE wil met het partnership de datacenterindustrie efficiënter en duurzamer te laten opereren.

Het partnership sluit aan op de toenemende aandacht voor de rol van de datacenter industrie in de energietransitie. Stijn Grove, directeur van de Dutch Data Center Association: "Waar datacenters in het verleden vooral werden gezien als 'energieslurpers', begint nu steeds meer het besef te dagen dat datacenters een rol kunnen spelen in de energietransitie. Want niet alleen draaien datacenters vrijwel volledig op groene energie en zijn de faciliteiten ingericht op energie efficiëntie, de restwarmte die vrijkomt kan worden hergebruikt om huizen en kantoren te verwarmen."

Verantwoordelijkheden voor de sector

Door de toenemende digitalisering van de Nederlandse economie groeit ook de datacenterindustrie gestaag door met gemiddeld 15% per jaar. De datacentersector zorgt inmiddels voor een bijdrage van 1 miljard aan het BNP en de voorspelling is dat dit bedrag alleen maar zal toenemen de komende jaren. De toenemende economische impact brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee voor de sector, stellen DDA en SPIE.

"Naast het behalen van succes, draag je ook de risico's en problemen gezamenlijk", zegt Tomas de Swaaf, Marketing Manager bij SPIE. "Openheid, luisteren naar elkaar en vooral het samen durven oppakken van nieuwe technieken en creatieve initiatieven zijn de sleutel. Hoe kunnen we bijvoorbeeld aan de groeiende vraag naar energie voldoen en er tegelijkertijd voor waken dat dit niet ten koste gaat van mens en milieu? Samen met de DDA zullen wij op zoek gaan naar oplossingen voor dit soort vraagstukken, om zo op duurzame wijze de beste technologische oplossingen te leveren aan deelnemers van de DDA én onze klanten."

Dossiers
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

Route Circulair lanceert Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0

De Circulaire Volwassenheidsmeting 2.0 biedt toegang tot een kennisbank met tools, formats en trainingen. Het aspect ‘Milieu’ is uitgebreid naar ‘Milieu impact data’, waarbij de nadruk ligt op de waardevolle relatie tussen milieu en data

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.