Sony neemt blu-ray cold storage start-up Optical Storage over

Sony neemt Optical Archive over. Optical Archive is een start-up dat een cold storage systeem op basis van blu-ray schijven heeft ontwikkeld. De start-up is opgericht door Frank Frankovsky, die bij Facebook een vergelijkbaar systeem heeft ontwikkeld.

Facebook maakte begin 2014 op de Open Compute Project summit in San Jose, Californië bekend een cold storage systeem op basis van blu-ray schijven uit te testen, dat is ontwikkeld onder leiding van Frankovsky. In het systeem wordt data die zelden wordt aangesproken weggeschreven op blu-ray schrijven. In totaal huisvest het systeem 10.000 blu-ray schijven in één cabinet.

Lagere kosten

Blu-ray schijven bieden ten opzichte van harde schijven allerlei voordelen. Zo zijn blu-ray schijven in verhouding zeer goedkoop beschikbaar, waardoor tot 50% op de aanschafkosten kan worden bespaard.

Daarnaast verbruiken de schijven uitsluitend energie op het moment dat data op de schijf wordt gebrand en indien vervolgens data op de schijf wordt gelezen. In vergelijking met de harde schijven in Facebook’s nieuwe cold storage faciliteit in het Amerikaanse Oregon zouden blu-ray schijven 80% minder energie verbruiken. Het systeem is door Facebook nog niet in gebruik genomen en wordt op dit moment getest.

Optical Archive

Frank Frankovsky heeft Facebook in maart 2014 verlaten en heeft de start-up Optical Archive opgericht, dat zich volledige richt op optische opslag. Met dit bedrijf heeft hij het cold storage systeem op basis van blu-ray schijven verder ontwikkeld. Frankovsky zegt tegenover Wired dat Sony en Optical Archive samen werken aan een blu-ray gebaseerd cold storage systeem dat we kennen van Facebook.

Dossiers
Lees ook
Concentratie in testmarkt: Viavi neemt Spirent over

Concentratie in testmarkt: Viavi neemt Spirent over

Viavi Solutions heeft aangekondigd Spirent Communications over te nemen als onderdeel van een deal ter waarde van 1,277 miljard dollar.

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand neemt ZPE Systems over

Legrand heeft een belangrijke stap gezet in de uitbreiding van zijn aanwezigheid in de datacentermarkt door de overname van ZPE Systems. ZPE Systems, gevestigd in Fremont, Californië, ontwikkelt datacenteroplossingen. Financiële details van de overname zijn niet bekendgemaakt.

Leviton versterkt netwerkdivisie met acquisitie van PRISM DCS

Leviton versterkt netwerkdivisie met acquisitie van PRISM DCS

Leviton heeft de overname aangekondigd van PRISM Data Centre Solutions (DCS). Dit Britse bedrijf is een fabrikant van netwerkbehuizingen. Het ontwerpt, produceert en installeert 19 inch kasten, hot en cold aisle containment en beveiligingskooien voor telecomvoorzieningen en datacenters.