<


Shell en Microsoft vormen alliantie om CO2-emissies aan te pakken

fuel-brandstof-benzine

Shell International Petroleum Company Limited en Microsoft Corporation, bouwen voort op een al drie decennia durende samenwerking en beginnen aan een nieuw strategisch alliantie. De alliantie is opgezet ter ondersteuning van de ontwikkelingen in de richting van een uitstootvrije wereld en bouwt voort op de sterke basis van tientallen jaren technologische samenwerking tussen de twee bedrijven. Dit type strategische samenwerking is een model voor hoe bedrijven kunnen samenwerken om hun netto-nul-uitstoot ambities te realiseren.

"Microsoft en Shell hebben beide een rijke geschiedenis aan innovatie en gedurfde ambities om koolstofarm te worden",  aldus Huibert Vigeveno, Downstream Director van Shell. "We zijn trots op het werk dat we samen al hebben verricht. Onze strategische samenwerking stelt ons in staat om de grenzen van wat kan worden bereikt te verleggen. We geloven dat we enorme vooruitgang kunnen boeken voor Shell, Microsoft, onze klanten en daarbuiten."

"We bouwen voort op ons werk met Shell door een meer diepgaande alliantie op te zetten om CO2-uitstoot ter verminderen en de energietransitie verder te versnellen met onze innovatie ter ondersteuning", aldus Judson Althoff, executive vice president van Microsoft's Worldwide Commercial Business. "Samenwerking tussen de sectoren is van fundamenteel belang om de samenleving te helpen om in 2050 het netto-nul-uitstoot-doel te bereiken en digitale transformatie is de sleutel tot het aanpakken van dit belangrijke probleem, binnen de energiesector en daarbuiten."

Deze strategische alliantie zal de ambitie van Shell ondersteunen om in 2050, of eerder, in de pas te lopen met de maatschappij en haar klanten, door een energiebedrijf zonder emissies te zijn. Shell's levering van hernieuwbare energie helpt Microsoft haar hernieuwde energievoorziening doelstellingen te behalen en haar bredere ambitie om CO2-negatief te zijn in 2050.

De verwachting is dat de alliantie tussen de twee bedrijven ze allebei na verloop van tijd in staat zal stellen om nog meer te bereiken.

Hoogtepunten uit de uitgebreide alliantie zijn:

  • Shell gaat Microsoft van hernieuwbare energie voorzien, waardoor Microsoft haar belofte om in 2025 voor 100% hernieuwbare energie te leveren, zal worden nagekomen;
  • De twee bedrijven zullen blijven samenwerken aan kunstmatige intelligentie (AI). AI heeft de transformatie van Shell's activiteiten al in gang gebracht door het inzien van realtime data, door bij te dragen aan de veiligheid van werknemers en on-site, en door het creëren van efficiëntie die heeft bijgedragen aan het verminderen van de CO2-emissies van Shell;
  • Shell en Microsoft zullen samenwerken aan nieuwe digitale tools, zodat Shell haar leveranciers en klanten effectieve ondersteuning kan bieden bij het verkleinen van hun CO2-footprint;
  • Shell en Microsoft gaan samen op zoek naar een beter gebruik van duurzame vliegtuigbrandstoffen;
  • Beide bedrijven zullen het Azure-cloudcomputingsysteem en de gegevens van Shell-assets van Microsoft gebruiken om de operationele veiligheid te verbeteren door de inzet van risicoanalyses, voorspellende inzichten en preventie te verbeteren.

Shell en Microsoft hebben al belangrijke resultaten geboekt door hun langdurige technologische samenwerking: 

o    Shell en Microsoft werken al drie jaar samen aan AI. Tot nu toe zijn er dit jaar 47 eigen AI-aangedreven toepassingen geïmplementeerd binnen de bedrijven van Shell. Technologieën zoals Real-Time Production Optimization hebben al aangetoond dat ze de CO2-uitstoot binnen de LNG-activiteiten van Shell kunnen verminderen. De bedrijven zetten zich in om hun AI-samenwerking te versnellen om de efficiëntie te verhogen en de uitstoot te verminderen.

o    Shell en Microsoft hebben samengewerkt om technologieën te ontwikkelen die de werknemers en werkplaatsen van Shell veilig houden. Microsoft Azure is bijvoorbeeld de drijvende kracht in het Air-systeem (Autonomous Integrity Recognition) van Shell, dat algoritmen voor beeldherkenning gebruikt om te detecteren wanneer apparatuur of delen van een site gevoelig zijn voor corrosie.

 

Deze nieuwe stap zal de samenwerking die al meer dan drie decennia bestaat verder verdiepen. Het stelt Microsoft en Shell in staat om de vooruitgang die ze maken op het gebied van het verminderen van de CO2-uitstoot te versnellen.

Lees ook
Vijf nieuwe leden voor branchevereniging NLconnect

Vijf nieuwe leden voor branchevereniging NLconnect

Eurofiber, AVM, Breedband Tilburg, EK Media en AFIBER hebben zich aangesloten bij NLconnect, de brancheorganisatie van de breedband-industrie.

Google gaat voor 100 procent duurzaam in 2030

Google gaat voor 100 procent duurzaam in 2030

Google heeft maandag op het eigen blog bekend gemaakt rond 2030 voor alle activiteiten permanent gebruik te maken van duurzame energie en daarmee bij te dragen aan een verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.

Carbon Relay wil met AI energiekosten van datacenters verlagen

Carbon Relay wil met AI energiekosten van datacenters verlagen

Het gebeurt niet zo vaak dat de wereld van de datacenter-infrastructuur te maken heeft met start-ups die op basis van innovatieve technologie nieuwe oplossingen in de markt zetten. Carbon Relay is een goed voorbeeld van een bedrijf die dit wél heeft gedaan. De Amerikaanse start-up gebruikt AI om de energie­kosten en de CO2-uitstoot van datacenters te...