SDIA roept op tot datagedreven beslissingen over verduurzaming

Het zal niemand ontgaan zijn dat de discussie over het energie- en watergebruik van datacenters de laatste jaren feller en emotioneler is geworden. Vergunningaanvragen voor nieuwe faciliteiten of uitbreidingen van bestaande locaties lijken steeds vaker bemoeilijkt te worden doordat kreten als ‘energiesluipers’ in discussies over de voor- en nadelen van nieuwe datacenterfaciliteiten nog weleens de toon willen zetten. Ook krantenberichten over een vermeend gebrek aan drinkwater voor burgers omdat datacenters alle grondwater zouden opkopen, doen een rationele discussie geen goed.

Daan Terpstra- 450

Daarom doet de SDIA (Sustainable Digital Infrastructure Alliance) een oproep om beslissingen over verduurzaming en over bijvoorbeeld uitbreiding van datacenters te baseren op data. Alleen dan kunnen rationele beslissingen worden genomen op basis van een goede afweging van de voor- en nadelen.

Die oproep doet SDIA-voorzitter Daan Terpstra in een artikel dat hij samen met Jarno Bloem, COO van NorthC Datacenters, schreef voor Binnenlands Bestuur. Deze website en magazine richt zich primair op beleidsmakers en ambtenaren in ons land.

“De datacentersector spant zich al jaren in om de duurzaamheid te verbeteren. Investeringen in energiezuinigere technologie en het uitwisselen van restwarmte met gebouwen in de omgeving zijn voorbeelden die in de praktijk al veel gebeuren”, schrijven Terpstra en Bloem.

“Ook de overstap op groene waterstof als energiebron biedt mogelijkheden. In eerste instantie wordt deze techniek ingezet voor noodstroomvoorzieningen, maar in de toekomst wellicht ook voor de reguliere stroomvoorziening op geschikte locaties.

Jarno Bloem - NorthC


Die inspanningen hebben succes, want ondanks de sterk toegenomen vraag naar digitale diensten is het relatieve energieverbruik van datacenters wereldwijd de afgelopen tien jaar gelijk gebleven: ongeveer 1 procent van het totale energieverbruik (bron: het Internationaal Energie Agentschap - IEA). In Nederland is dit zelfs slechts 0,38 procent, volgens het CBS”, schrijven de auteurs.Betekent dit dat de sector nu al het mogelijke heeft gedaan en achterover kan gaan zitten? Nee, zeggen Terpstra en Bloem. Er moet meer gebeuren, vinden zij: “Gelukkig zijn er ook nog veel mogelijkheden om onze digitale infrastructuur verder te verduurzamen.”

Dat begint echter met meer inzicht, menen zij. Niet alleen in het daadwerkelijke energieverbruik, maar ook in de vele andere factoren die een rol spelen bij duurzaamheid. Van waterverbruik en het gebruik van zeldzame grondstoffen tot het verpakkingsmaterialen en aantal gereden kilometers dat technisch specialisten afleggen van en naar datacenters. “Meten is weten, dus eerst moeten we al deze aspecten in kaart brengen en op basis daarvan kijken waar verbeteringsslagen mogelijk zijn. Dan kan je komen tot datagedreven beslissingen, in plaats van beslissingen op basis van aannames.”

Interessant genoeg wijzen beide auteurs op het feit dat er inmiddels ook economische voordelen aan verduurzaming zitten. “Er liggen zeker ook kansen voor het bedrijfsleven om van duurzaamheid niet alleen een ‘maatschappelijk verantwoorde missie’ te maken, maar daar ook daadwerkelijk zakelijk voordeel uit te halen. Zeker gezien de ongekende stijgingen van de energiekosten waar bedrijven nu mee te maken hebben, kan duurzaamheid een positieve impact hebben op de bottomline.”

 

 

 

Lees ook
Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1