Salesforce lanceert initiatief om de ecologische voetafdruk van software te verkleinen

Salesforce-DF22-220920-MR208780-600400

Om energie te besparen en de milieu-impact van datacenters te verkleinen kun je het beste beginnen bij de basis: de software die in datacenters wordt gehost. Het zijn immers de regels code die verwerkt moeten worden door processoren in servers, die data genereren die in storage-apparaten opgeslagen moet worden en die met netwerkapparatuur van A naar B worden gestuurd. Nederland speelt een interessante rol in de trend naar energiezuinig(er) programmeren in de vorm van de onderzoeksgroep Software and Sustainability (S2) aan de VU onder leiding van professor Patricia Lago.

Inmiddels begint ook het bedrijfsleven het belang van deze ontwikkeling te onderkennen. Zo heeft Salesforce vorige week 'Green Code' gelanceerd. Dit is een initiatief om de CO2-uitstoot die gepaard gaat met de levenscyclus van softwareontwikkeling te verminderen. Green Code bevat nieuw uitgebrachte best practices op het gebied van duurzaamheid die developers, duurzaamheidsspecialisten, IT operations medewerkers en datacenter professionals helpen om de milieu-impact van software te verminderen.

De informatie- en communicatietechnologiesector is verantwoordelijk voor 3,9% van de wereldwijde uitstoot - bijna evenveel als de luchtvaart- en scheepvaartindustrie, stelt Salesforce. Deze uitstoot zal naar verwachting stijgen naarmate organisaties steeds meer vertrouwen op software om hun activiteiten te sturen en hun digitale transformatie te versnellen.

Kleine veranderingen kunnen zich echter vertalen in grote gevolgen voor de CO2-voetafdruk van een bedrijf, meent het bedrijf. Interessant genoeg kan dat ook gunstig uitpakken voor het bedrijfsresultaat. MuleSoft van Salesforce verlaagde bijvoorbeeld de jaarlijkse uitgaven voor public cloud-infrastructuur met 14% door strategieën te optimaliseren, zoals het identificeren en buiten gebruik stellen van onderbenutte systemen en het migreren van opslag naar energiezuinigere alternatieven.

Om de voortgang van het terugdringen van de totale milieu-impact van zijn datacenterinfrastructuur bij te houden, creëerde Salesforce een metriek genaamd Carbon to Serve, die de uitstoot van zijn datacenters meet in verhouding tot het werk dat door zijn applicaties wordt uitgevoerd. Sinds de vaststelling van de metriek in 2020 heeft Salesforce naar eigen zeggen een reductie van 26% gerealiseerd en streeft het bedrijf ernaar de uitstoot ook in de toekomst te blijven verminderen.

Meer over
Lees ook
Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.

E-Waste World 2024 laat ook zien hoe datacenters beter kunnen recyclen

E-Waste World 2024 laat ook zien hoe datacenters beter kunnen recyclen

Op 26 en 27 juni was E-Waste World, Battery Recycling, Metal Recycling Conference & Expo 2024 in Frankfurt. Een internationale bijeenkomst die ook goed op de agenda past van datacenter professionals.

nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten introduceert innovatieve geïntegreerde CFE-score

nLighten, een digitaal infrastructuurplatform en koploper in de Europese datacentermarkt, heeft een uitbreiding op de al bestaande CFE-meetmethode (Carbon Free Energy) geïntroduceerd. CFE is een indicator die het percentage koolstofvrije energie meet dat per uur wordt geleverd en verbruikt.