Rittal introduceert samen met ZutaCore HPC Direct Chip Cooling-oplossingen

Rittal

Rittal en ZutaCore brengen onder de naam ‘Rittal HPC Cooled-by-ZutaCore’ innovatieve oplossingen voor High Performance Cooling en andere rekenintensieve scenario's op de markt.

Besturingsprogramma's zoals kunstmatige intelligentie of machine learning stellen hogere eisen aan het processorvermogen, de bezettingsgraad in de computerruimte en de koeling per rack. Rittal en ZutaCore bieden met hun toekomstgerichte Direct Chip Cooling-productassortiment nu oplossingen daarvoor. Het nieuwe systeem functioneert volgens het principe van verdampingskoeling en maakt gebruik van de latente energie die vrijkomt bij de verdamping van koelmiddel – ‘Direct Contact Evaporative Cooling’.

Gebruikers kunnen lokale oververhitting bij processoren elimineren, omdat het systeem exact daar koelt waar de hotspots optreden. Dit verlaagt het risico dat de IT uitvalt. Daarnaast maakt de schaalbaarheid van het systeem het mogelijk dat klanten toekomstbestendig met de dynamische eisen van de markt meegroeien.

Koelvermogens tot 900 W per server en zelfs nog hoger zijn mogelijk. Rittal versterkt hiermee zijn expertise op het gebied van IT-koeling en breidt het omvangrijke aanbod aan efficiënte, hoogwaardige koelingen voor veeleisende behoeften uit met hoge vermogensdichtheden.

Zeer efficiënt: koeloplossingen van Edge tot HPC

Om te beginnen presenteren de bedrijven hiervoor twee oplossingen: ten eerste een ruimtebesparende, compacte koeloplossing in de deur aan de achterzijde. Deze oplossing bestaat uit een lucht/koudemiddel-warmtewisselaar - vormgegeven als deur aan de achterzijde van het serverrack - uit het LCP-productassortiment van Rittal en de HyperCool-technologie voor Direct Chip Cooling van ZutaCore.

Het principe is als volgt: het vloeibare koudemiddel stroomt naar een speciaal ontwikkelde verdamper – ‘Enhanced Nucleation Evaporator’ voor serverprocessoren (CPU, GPU). Door de warmte van de processoren op te nemen, verdampt het koudemiddel en wordt het gasvormig. In de warmtewisselaar wordt dit gasvormig geworden koudemiddel Novec weer vloeibaar. Hiervoor is de temperatuur van de doorstromende lucht voldoende. Een pomp waarborgt dat het vloeibare koudemiddel terugstroomt naar het koelsysteem. Omdat bijna alle componenten van deze koeloplossing in de deur aan de achterzijde zijn geïntegreerd, zorgt dit voor een aanzienlijke ruimtebesparing. De oplossing is met ‘plug & play’ eenvoudig in computerruimten te installeren, zonder modificatie van de bestaande infrastructuur.

De tweede oplossing van Rittal en ZutaCore betreft een in-rack-oplossing die als lucht- en watergekoelde variant leverbaar is. Met behulp van een in-rack luchtgekoelde condensor realiseert de luchtgekoelde oplossing een warmteafvoer tot wel 20 kW per rack. Deze oplossing is in elk rack, in nagenoeg elke omgeving te installeren en vormt het antwoord op de sterk toenemende vraag naar koeling van krachtige processoren aan de ‘Edge’. De watergekoelde in-rack-versie realiseert door een watergekoelde condensor een energie-efficiënte koeling met een warmteafvoer tot wel 70 kW per rack. Deze oplossing is ontworpen voor snel toenemende processor- en serververmogens.

“In de jaren '20 zal de toepassing van oplossingen voor directe vloeistofkoeling in computerruimten een vlucht nemen en met het oog op halfgeleidertrends, de computerruimte-industrie en duurzaamheidsdoelen essentieel worden”, verklaart Daniel Bizo, Principal Analyst bij 451 Research. “Wanneer serverprocessoren massaal in staat zijn om meer hitte af te geven dan die complete servers nog maar een paar jaar geleden produceerden, zal het met alleen luchtkoeling niet mogelijk zijn om aan de toekomstige eisen te voldoen. Daar komen de toenemende kostendruk en de hoge verwachtingen rondom ecologische duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld minder energieverbruik, nog eens bij. De computerruimte-industrie zal gelijke tred moeten houden met deze eisen”, aldus Bizo.

Wereldpremière op de OCP Virtual Summit

Op 12 mei zullen Rittal en ZutaCore tijdens de OCP Virtual Summit voor het eerst hun ‘Rittal HPC Cooled-by-ZutaCore’-oplossingen presenteren. Tijdens een virtuele live-demo ervaren de deelnemers met welk gemeenschappelijk assortiment aan oplossingen de partners aan de toekomstige eisen van computerruimtekoeling voldoen - ongeacht of het nieuwbouw betreft of een modernisering.

Geïnteresseerden kunnen de wereldpremière van Rittal en ZutaCore op 12 mei om 21:30 uur CEST live online volgen.

Meer informatie ontvangt u vanaf 12 mei op de virtuele beursstand. Deelnemers moeten zich hier vooraf voor de OCP Summit registreren. U verkrijgt daarmee toegang tot alle presentaties en beursstands. De OCP Summit wordt jaarlijks gehouden in San José, Silicon Valley. Als gevolg van de Covid-19-maatregelen heeft de Open Compute Project Foundation dit jaar voor het eerst een format met live online-demo’s en virtuele beursstands ontwikkeld.