Ringeriks-Kraft levert energie aan grootste datacenter van Noorwegen

pixabay-hrpixa-server-1032730_960_720

De Noorse energiemaatschappij Ringeriks-Kraft heeft zijn grootste datacenterdeal ooit gesloten. Het bedrijf gaat energie leveren aan het grootste datacenter van Noorwegen, gevestigd in de gemeente Ringerike in het zuid-oosten van Noorwegen.

Dit meldt Kjell Baug, adjunct-directeur van Ringeriks-Kraft, aan het Noorse E24. Baug maakt niet bekend met welk bedrijf de deal is gesloten. Pelle Gangeskar, hoofd business development bij Oslo Data Centre Location, meldt echter dat het gaat om een bedrijf met dochterondernemingen die genoteerd is aan beurzen in Europa, Noord-Amerika en Azië. E24 meldt op basis van anonieme bronnen dat het gaat om een middelgroot bedrijf uit Japan dat internetdiensten, IT security en financiële diensten levert aan klanten. Ook bevestigt E24 dat het niet gaat om de techgiganten Google, Facebook, Amazon, Microsoft of Apple.

Vanaf augustus operationeel

Ringeriks-Kraft levert vanaf februari energie aan het datacenter, dat in augustus volledig operationeel moet zijn. De energiemaatschappij heeft hiervoor een deal van 370 miljoen Noorse Kronen, omgerekend zo'n 38,7 miljoen euro, gesloten met de eigenaar van het datacenter.

Ringeriks-Kraft is een energiemaatschappij die voor 73% in handen is van de Noorse gemeente Ringerike, terwijl de gemeente Hole een aandeel van 12% in handen heeft. 15% van het bedrijf is in handen van de verzekeraar KLP.

Dossiers
Lees ook
Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Een datacenter complex? Kijk dan eens naar deze chipfabriek

Wie van mening is dat een datacenter een complexe technische omgeving is, doet er goed aan eens naar deze Youtube-video te kijken. Intel heeft deze video - ook wel de grootste 'unboxing'-video ooit genoemd - onlangs gedeeld. Hierin wordt de installatie van ASML's $380 miljoen kostende High-NA lithografiemachine in hun fabriek in Oregon getoond.