Restwarmte uit datacenter TeliaSonera wordt ingezet voor Finse stadsverwarming

datacenter

De Finse energiemaatschappij Fortum en telecomprovider TeliaSonera gaan samenwerken. De partijen gaat restwarmte uit een nieuw datacenter van TeliaSonera hergebruiken voor de stadsverwarming in de Finse stad Espoo.

TeliaSonera bouwt momenteel een nieuw datacenter in de Finse hoofdstad Helsinki. De faciliteit met een vermogen van 24 MW en een oppervlakte van 30.000 vierkante meter kan in totaal zo'n 200.000 servers huisvesten. Hiermee wordt de faciliteit het grootste datacenter van Finland. Net als ieder ander datacenter genereert de locatie veel warmte, die in de meeste andere faciliteiten verloren gaat. In het nieuwe datacenter van TeliaSonera wordt deze restwarmte dus hergebruikt.

Het datacenter wordt stapsgewijs in gebruik genomen. De hoeveelheid warmte die het datacenter produceert zal de komende jaren dan ook steeds verder toenemen. Naar verwachting wekt het datacenter in 2019 voldoende restwarmte op om deze in te kunnen zetten voor de stadsverwarming in Espoo. TeliaSonera hoopt via deze werkwijze tenminste 80% van de gegenereerde warmte te kunnen opvangen.

Meer over
Lees ook
Restwarmte Equinix voor woningen in Frankfurt

Restwarmte Equinix voor woningen in Frankfurt

Equinix heeft bekend gemaakt dat het restwarmte gaat leveren aan woningen in Frankfurt. Het is hiertoe een samenwerking aangegaan met woningbedrijf Vonovia, het ingenieursbedrijf AS Enterprise en financier EB-SIM. Deze samenwerking beoogt een verwarmingsnetwerk te bouwen voor de wijk Griesheim in Frankfur

Amsterdam en de datacenters moeten gaan bewegen

Amsterdam en de datacenters moeten gaan bewegen

Amsterdam heeft er nog een probleem bij en volgens de lokale pers zal nu nog meer naar datacenters gekeken gaan worden. Die belangstelling heeft niets te maken met het gebrek aan stroom of ruimte. Amsterdam heeft enorme behoefte aan restwarmte om het warmtenet te kunnen realiseren.

Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

Onderzoek in Ierland: zijn datacenter betrouwbare warmteleveranciers voor stadsverwarming?

In de Ierse stad Dublin wordt onderzoek gedaan naar de vraag of datacenters betrouwbare leveranciers zijn van restwarmte voor stadsverwarming. Dit onderzoek volgt op een recent artikel gepubliceerd op de website van de krant Dublin Inquirer, waarin de potentie wordt besproken om de warmte die wordt gegenereerd door datacenters te benutten voor de1