Regering India brengt ook het stroomverbruik datacenters in kaart
De regering van India heeft opdracht gegeven het stroomverbruik van datacenters te onderzoeken. Met een grootschalige oefening van ministeries en stakeholders wil het duidelijk krijgen wat de huidige situatie is en waar knelpunten te verwachten zijn.
Het klinkt zeer bekend in de oren. De overheden in India worden overladen met aanvragen voor bouw, uitbreiding en meer infra van datacenterbedrijven. De datacentersector wil in India fors groeien. Men verwacht tegen 2028 3,2 GW te verstoken. Op dit moment zou dat 1 GW zijn, een verdrievoudiging dus.
Inmiddels weet men ook in dit land dat tussen vraag en afname een groot verschil zal zitten. Datacenterexploitanten en bouwers hebben meerdere redenen hoog in te zetten en een grote footprint te claimen. Wie daar niet op doorvraagt kan als infraleverancier of als overheid onbedoeld de werking van de markt verstoren.
Het is daarom goed dat de oefening gaat plaatsvinden. Doel is niet alleen het stroomverbruik kritisch onder de loep te nemen. Er zijn ook zorgen om sommige gebieden waar datacenters gepland zouden zijn. In tegenstelling tot Nederland, waar we alleen te maken hebben met boven en onder NAP, speelt in delen van India ook nog het gevaar van aardbevingen, hoog water door de moesson, grondverschuivingen en tsunami's.
Wat we in Nederland evenmin kennen zijn regio’s in het land die als politiek instabiel gelden. Kortom, er speelt meer in New Delhi dan alleen maar de vraag over er wel genoeg stroom is. In de persberichten over nieuwe aanvragen blijven de andere mogelijke zorgpunten trouwens onbenoemd.
Meer over
Lees ook
Europees bedrijf haalt bijna half miljard op voor nieuwe datacenters
Goed nieuws voor iedereen die in de geopolitieke strijd die momenteel plaats vindt wellicht somber is geworden over de toekomst van de Europese datacenterindustrie. Het Zweedse EcoDataCenter heeft bij investeerders een bedrag 450 miljoen euro opgehaald voor het verder uitbouwen van groene datacenters.
Nieuwe 400G backbone verbindt Den Haag en Amsterdam
De nieuwe 400G backbone is het resultaat van een samenwerking tussen Netrouting en AFIBER, die hun krachten hebben gebundeld om glasvezelverbindingen te ontwikkelen tussen DFDC in Den Haag en de datacenters van Nikhef en Equinix in Amsterdam. Deze verbindingen worden ondersteund door de geavanceerde Dark Fiber infrastructuur van AFIBER en het mode1
Microsoft schrapt in Verenigde Staten huur- en koopcontracten voor nieuwe AI-datacenters
Microsoft, een van de grootste investeerders in AI en een belangrijke supporter van OpenAI, heeft leases voor "een paar honderd megawatt" aan capaciteit geannuleerd. Dit blijkt uit onderzoek door TD Cowen, die informatie verzamelde via gesprekken met leveranciers in de supplychain.