Rapport brengt energieverbruik ChatGPT in kaart

the-annual-amount-of-electricity-chatgpt-uses

Een nieuw onderzoek van onderzoeksbureau NewsworthyData naar het energieverbruik van ChatGPT biedt interessante inzichten voor iedereen die betrokken is bij het energiebeheer van datacenters. Het rapport belicht de aanzienlijke energiebehoefte van Large Language Models  (LLMs) en de potentiële impact op onze energievoorziening en het milieu.

De cijfers zijn indrukwekkend: één enkele ChatGPT-zoekopdracht verbruikt ongeveer 2,9 wattuur, wat tien keer meer is dan een typische Google-zoekopdracht (0,3 wattuur). Op jaarbasis resulteert dit in een totaal energieverbruik van 226,82 miljoen kilowattuur, uitsluitend voor het beantwoorden van vragen. Omgerekend naar de gemiddelde Amerikaanse commerciële elektriciteitstarieven van juni 2024 ($0,131 per kWh) betekent dit een jaarlijkse energiekostenpost van $29,71 miljoen.

Het dagelijkse energieverbruik van ChatGPT - meer dan een half miljoen kilowattuur - is equivalent aan het dagelijkse stroomverbruik van ruim 21.600 Amerikaanse huishoudens. Dit onderstreept de noodzaak voor datacenters om hun energiebeheer en koelstrategieën te optimaliseren voor de groeiende vraag van AI-workloads. Ook zouden hiermee jaarlijks 3,13 miljoen elektrische voertuigen opgeladen kunnen worden. Deze vergelijkingen benadrukken de omvang van de energiebehoefte en de potentiële impact op de energienetten.

Voor datacenter managers en energiespecialisten biedt dit rapport waardevolle inzichten voor toekomstige capaciteitsplanning en duurzaamheidsstrategieën. Het onderstreept het belang van energie-efficiënte infrastructuur en het onderzoeken van innovatieve koeltechnologieën om de ecologische voetafdruk van AI-gedreven workloads te minimaliseren.

Bovendien roept het rapport vragen op over de balans tussen technologische vooruitgang en duurzaamheid. De onderzoekers noemen hun bevindingen een wake-up call voor de industrie om nog beter na te denken over energiebeheer en duurzaamheid in het AI-tijdperk. Het biedt een solide basis voor gesprekken over energiezuinige AI-implementaties, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de ontwikkeling van groene(re) datacenterinfrastructuren.

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eerste deadline energie-efficiëntie rapportage voor datacenters is 15 juli 2024

Eigenaren en exploitanten van datacenters zijn verplicht jaarlijks de energie-efficiëntie van het datacentrum te rapporteren. Dat staat te lezen op de website van de RVO. Daar staat ook dat per 17 juni het registeren van die data en het object mogelijk is, plus dat de deadline 15 juli is.