Rackspace koelt 6MW datacenter zonder mechanische koeling

Modern interior of server room in datacenter

Rackspace heeft in Crawley, ten zijde van de Britse hoofdstad Londen, een nieuw 6MW datacenter geopend. Het datacenter wordt volledig gekoeld met vrije koeling en is niet voorzien van chillers. Het ontwerp van deze koeling is voor Rackspace via het Open Compute Project openbaar gemaakt.

Dit meldt DatacenterDynamics. Het gaat om het allereerste datacenter van deze schaal dat volledig wordt gekoeld met vrije koeling. Om ruimte te besparen zijn zowel de stroomvoorziening als koelsystemen van de locatie op het dak geplaatst.

Excool

Het datacenter maakt gebruik van koelunits van Excool, die gebruik maken van indirecte koeling met buitenlucht of vrije koeling. De lucht wordt via een gesloten systeem gebaseerd op warmte gangen door het datacenter gevoerd. Zodra de lucht is opgewarmd schakelen de units van Excool over op adiabatische koeling, met een systeem dat water sproeit.

Deze aanpak maakt het mogelijk het volledige datacenter zonder mechanische chillers te koelen, waardoor fors op de energierekening wordt bespaard. Het water dat door het adiabatische systeem wordt gebruikt wordt verzameld op het dak van het gebouw, om de impact op het milieu te minimaliseren.

Open Compute Project

Het ontwerp van de koelinstallatie in het nieuwe datacenter van Rackspace is door het bedrijf beschikbaar gesteld aan het Open Compute Project. Dit is een internationaal samenwerkingsverband dat is gericht op het creëren van open hardware.

Rackspace en Digital Realty hebben bij het ontwerp van de locatie zich in belangrijke mate laten sturen door de principes het Open Compute Project. Desondanks is het datacenter geschikt voor zowel Open Compute racks als conventionele systemen. Op dit moment zijn twee van de vier datahallen van het datacenter geopend. Naar verwachting kunnen alle datahallen een totaal van 50.000 fysieke servers huisvesten. Het datacenter heeft op dit moment een capaciteit van 6MW, wat kan worden uitgebreid tot 12MW.

Lees ook
Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Uptime waarschuwt voor te hoge verwachtingen van vloeistofkoeling in datacenters

Volgens een recente blog van Daniel Bizo, Research Director bij Uptime Institute Intelligence, moeten de verwachtingen rondom vloeistofkoeling in datacenters bijgesteld worden. Bizo wijst op enkele fundamentele uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.