Overleven kleinere datacenters de huidige energiecrisis?

stroommast

De prijzen voor stroom bevinden zich op dit moment op een historisch hoog niveau en het aanbod moet ook een reden voor zorg zijn. Het verschijnsel speelt overal in Europa en daarom is het nog meer dan ooit zaak over de grens te kijken om zich beter te kunnen voorbereiden op wat kan gaan komen.

In meerdere Europese landen wordt op dit moment gewerkt aan plannen om tijdens de winter de stroomvoorziening overeind te houden. Als de dagen korter zijn is er meer stroom nodig voor verlichting en verwarming. In het recente verleden heeft België wegens dreigende stroomtekorten al eens dergelijke noodplannen gepubliceerd. Daarin was minutieus beschreven bij welke grenswaarden de stroomtoevoer naar bedrijven, per sector, wordt teruggeschroefd.

Die Belgische plannen zijn nooit uitgevoerd, omdat last-minute het bijschakelen van extra gas turbines, nog meer import en een milde winter er voor zorgden dat de vraag naar stroom niet hoger werd dan het aanbod. Die plannen zijn nog steeds online te vinden, maar wellicht verouderd.

Een dergelijk scenario wordt op dit moment ook in Duitsland uitgewerkt. Daar hebben de betrokken ministeries ondertussen de economie ingedeeld naar sectoren met voorrang en zij die dat niet hebben. Hierin staat ook benoemd dat datacenters met een capaciteit tot 3,5 Mw geen prioriteit zullen krijgen als op nationaal of lokaal niveau het aanbod van elektriciteit lager is dan de vraag. Datacenters zijn volgens die definitie zowel de colo’s als de onpremise serverruimtes met aparte aansluitingen op het stroomnet.

De impact hiervan is enorm. Klanten van deze ruimtes kunnen tot de conclusie komen dat het omwille van business continuity beter is naar een grotere colo aanbieder over te stappen. De maatregel treft de kleinere organisaties extra hard omdat zij bij het inkopen van stroom en het hedgen (het verzekeren tegen fluctuaties) door het geringer volume minder goede prijzen kunnen bedingen dan de grotere spelers.

Het is daarom dat in Duitsland de vraag wordt gesteld of alle datacenters deze winter wel gaan overleven. Hoewel een noodplan in Nederland en België nog niet aan de orde is weten insiders dat een aantal aanbieders richting de gevarenzone opschuift door de hoge stroomprijzen. Of iedereen in staat en bereid is de eigen serverruimte in de huidige omvang te handhaven is ook een punt dat speelt.

Lees ook
Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Dennis Snijder van NDIX blikt terug op de afgelopen 10 jaar

Datacenterworks bestaat tien jaar. Reden om de website onderhanden te nemen en stil te staan bij de vraag wat er in die periode zoal is veranderd. Daarvoor is gesproken met Dennis Snijder van NDIX.

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Nieuwe generatie AI-chips van Nvidia gaan 1000 Watt verbruiken

Er komen - zeg maar - interessante tijden aan voor datacenters die veel AI-workloads draaien. Nvidia’s volgende generatie AI-GPU's, met de codenaam Blackwell, belooft een aanzienlijke sprong voorwaarts in rekenkracht, maar met een aanzienlijke toename van het energieverbruik.

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

Netbeheerder Alliander verwacht nog tien jaar problemen met stroomnet

In het voorwoord van het jaarverslag 2023 schrijft het bestuur van netbeheerder Alliander dat de problemen in het stroomnet nog zeker tien jaar zullen bestaan. Die boodschap kan niet als een verrassing komen en toch is het slecht nieuws, ook voor de datacentersector.