Overleven kleinere datacenters de huidige energiecrisis?

stroommast

De prijzen voor stroom bevinden zich op dit moment op een historisch hoog niveau en het aanbod moet ook een reden voor zorg zijn. Het verschijnsel speelt overal in Europa en daarom is het nog meer dan ooit zaak over de grens te kijken om zich beter te kunnen voorbereiden op wat kan gaan komen.

In meerdere Europese landen wordt op dit moment gewerkt aan plannen om tijdens de winter de stroomvoorziening overeind te houden. Als de dagen korter zijn is er meer stroom nodig voor verlichting en verwarming. In het recente verleden heeft België wegens dreigende stroomtekorten al eens dergelijke noodplannen gepubliceerd. Daarin was minutieus beschreven bij welke grenswaarden de stroomtoevoer naar bedrijven, per sector, wordt teruggeschroefd.

Die Belgische plannen zijn nooit uitgevoerd, omdat last-minute het bijschakelen van extra gas turbines, nog meer import en een milde winter er voor zorgden dat de vraag naar stroom niet hoger werd dan het aanbod. Die plannen zijn nog steeds online te vinden, maar wellicht verouderd.

Een dergelijk scenario wordt op dit moment ook in Duitsland uitgewerkt. Daar hebben de betrokken ministeries ondertussen de economie ingedeeld naar sectoren met voorrang en zij die dat niet hebben. Hierin staat ook benoemd dat datacenters met een capaciteit tot 3,5 Mw geen prioriteit zullen krijgen als op nationaal of lokaal niveau het aanbod van elektriciteit lager is dan de vraag. Datacenters zijn volgens die definitie zowel de colo’s als de onpremise serverruimtes met aparte aansluitingen op het stroomnet.

De impact hiervan is enorm. Klanten van deze ruimtes kunnen tot de conclusie komen dat het omwille van business continuity beter is naar een grotere colo aanbieder over te stappen. De maatregel treft de kleinere organisaties extra hard omdat zij bij het inkopen van stroom en het hedgen (het verzekeren tegen fluctuaties) door het geringer volume minder goede prijzen kunnen bedingen dan de grotere spelers.

Het is daarom dat in Duitsland de vraag wordt gesteld of alle datacenters deze winter wel gaan overleven. Hoewel een noodplan in Nederland en België nog niet aan de orde is weten insiders dat een aantal aanbieders richting de gevarenzone opschuift door de hoge stroomprijzen. Of iedereen in staat en bereid is de eigen serverruimte in de huidige omvang te handhaven is ook een punt dat speelt.

Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.